Raketten uit Gaza neergekomen in Sederot

Afgelopen vrijdagavond zijn vanuit Gaza afgevuurde raketten in de Israelische stad Sederot neergekomen. Hierop heeft de IAF posities van Hamas bestookt.

Donderdag en vrijdag was Zuid-Israel het toneel van meerdere raketbeschietingen. De aanvallen op Israelische burgercentra volgen op president Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel.

Eén van de raketten gericht op Sederot is neergekomen bij een kinderdagverblijf. Omdat de aanval ’s avonds plaats vond, was er niemand op de crèche aanwezig.

De verantwoordelijkheid voor de raketaanval op de Zuid-Israelische stad is opgeëist door de Al-Aqsa brigade. Deze militie is de gewapende tak van Fatach, waar ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas lid van is.

Omdat Hamas de Gazastrook bestuurt, houdt Israel de terroristische organisatie verantwoordelijk voor alle aanvallen die vanuit de kustenclave op de Joodse staat uitgevoerd worden. De Israelische luchtmacht heeft dan ook meerdere posities van Hamas bestookt.

Bij deze bombardementen zijn twee leden van Hamas omgekomen. Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid is het dodental inmiddels opgelopen tot vier. 

De militaire vleugel van Hamas heeft op zondag wraak gezworen. Eerder riep de terreurgroep al op tot een nieuwe intifada om ‘Jeruzalem te bevrijden’. In een statement laten de Qassam brigades weten door te gaan met ‘hun verzet zowel boven als onder de grond’.

Tunnel

Het Israelische leger heeft bekend gemaakt dit weekeinde een tunnel te hebben verwoest die al 300 meter door Israelisch grondgebied liep. Het ondergrondse bouwwerk was volgens de IDF een kilometer lang en afkomstig uit Khan Younis. 

Woordvoerder luitenant-kolonel Jonathan Conricus heeft laten weten dat het leger al lange tijd op de hoogte was van de de tunnel en deze actief monitorde. Volgens de IDF-woordvoerder was het ondergrondse bouwwerk zeer belangrijk voor Hamas, gezien de moeite die erin gestoken is. De ondergrondse gang had nog geen uitgang en zover bekend zijn bij het verwoesten van de tunnel geen slachtoffers gevallen. Conricus waarschuwt echter wel dat de bouwsels een dodelijke val kunnen vormen voor haar gravers.

Zes weken geleden werd een door Islamitische Jihad gegraven tunnel vlak bij Kisufim ontdekt. Bij het vernietigen van dit bouwwerk kwamen leden van zowel de jihadgroep als van Hamas om. Hierop zwoer Islamitische Jihad wraak, wat uiteindelijk door middel van een mortieraanval is geuit.