Israelische luchtmacht beantwoordt Palestijnse mortieraanval

Gisteren werden er vanuit Gaza twaalf mortiergranaten op een militaire post in Israel afgevuurd. In antwoord hierop heeft Israel aanvallen op posities van Hamas en Islamitische Jihad uitgevoerd.

IDF-woordvoerder brigade generaal Ronen Manelis noemt de mortierbeschieting een “serieuze aanval”. Volgens hem waren de doelen een militaire post ten noordoosten van Gaza en een cementfabriek. Er wordt momenteel veel cement geproduceerd voor een ondergrondse barrière die aan de grens met Gaza wordt gebouwd, om het graven van terreurtunnels tegen te gaan. 

Mogelijk is de beschieting een wraakactie. De mortieraanval komt namelijk precies een maand nadat Israel een tunnel vanuit Gaza op Israelisch grondgebied heeft vernietigd. Bij het instorten van het ondergrondse bouwwerk kwamen meerdere leden van Hamas en Islamitische Jihad om. Hierop zwoer laatstgenoemde wraak.

In antwoord op de mortiergranaten, hebben Israelische tanks en vliegtuigen posities van zowel Islamitische Jihad als Hamas bestookt. Zover bekend zijn hierbij geen slachtoffers gevallen. Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn drie Palestijnen lichtgewond geraakt.

Volgens de Israelische minister van Transport en Inlichtingen Israel Katz, laat de mortieraanval zien dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas niet veel meer dan “een vijgenblad” voorstelt. Ondanks de Palestijnse verzoeningsgesprekken, heeft de Palestijnse Autoriteit nog steeds niet de volledige controle in de Gazastrook. De gewapende facties in de kustenclave hebben dan ook aangegeven hun wapens niet neer te zullen leggen.

 

Bron foto: Israeli Air Force / Flickr.