Israel blaast infiltratietunnel op

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 okt 2017 GAZA HAMAS IDF TUNNEL VN

Het Israelische leger heeft vandaag op Israelisch grondgebied een tunnel uit Gaza ontdekt. De IDF heeft het ondergrondse bouwwerk tot ontploffing gebracht.

De tunnel is opgemerkt dankzij nieuwe detectieapparatuur. De ondergrondse constructie is vermoedelijk afkomstig uit de Zuid-Gazaanse stad Khan Younis. Na ontdekking, vlakbij het Israelische dorp Kisufim, heeft de IDF met behulp van een explosief de tunnel gecontroleerd verwoest. 

Volgens een woordvoerder van het Israelische leger is het ondergrondse bouwwerk een “schaamteloze schending van Israelische soevereiniteit en een situatie die niet geaccepteerd kan worden”. Hamas en andere terreurgroepen in de Gazastrook maken op grote schaal gebruik van tunnels om wapens te smokkelen en om terreuraanvallen op Israel te plegen. Tijdens de militaire operatie van de IDF in Gaza in 2014 werden er niet minder dan 34 tunnels ontdekt en ontmanteld. 

De ondergrondse infiltratiepogingen vanuit Gaza worden niet alleen met geavanceerde detectieapparatuur tegengegaan. Israel is momenteel een ondergrondse barrière aan het aanleggen om de tunnelgravers van Hamas tegen te houden. 

In een reactie op de gebeurtenis liet de Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman weten dat Israel “geen enkele inbreuk van haar soevereiniteit zal accepteren”. Volgens de minister is het dankzij vastberadenheid gecombineerd met geavanceerde apparatuur dat de IDF met succes de zoveelste agressieve actie door Hamas heeft weten tegen te houden.

Ook in de Gazastrook zelf wordt er op los gegraven. VN-organisatie UNRWA heeft bekend gemaakt een tunnel onder een van haar scholen te hebben ontdekt. In een persbericht heeft de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen laten weten het ondermijnen van haar grondgebied “onacceptabel” te vinden. Het bouwsel onder het gebouw wordt gezien als een gevaar voor de schoolgaande kinderen. UNRWA eist van Hamas haar onschendbaarheid te respecteren. De VN-organisatie zegt de tunnel inmiddels afgesloten te hebben en dat de school weer open is. Dit is overigens niet de eerste keer dat een tunnel onder een UNRWA-school ontdekt wordt.

Update: Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn bij de verwoesting van de tunnel zeven doden en elf gewonden gevallen. Onder hen zouden zich zowel leden van Hamas als Islamitische Jihad bevinden. Door de explosie van de tunnel zouden een aantal terroristen vast zijn komen te zitten. Toen militanten het ondergrondse bouwsel ingingen om de gewonden uit te graven, was er een tweede knal, waarschijnlijk van een explosief dat de gravers zelf hadden meegenomen. Onder de doden zijn twee commandanten van Islamitische Jihad en een commandant van een Hamas elitecommando-eenheid.

In een reactie neemt Islamitische Jihad verantwoordelijkheid voor de tunnel. “Deze tunnel is onderdeel van ons afschrikkingsbeleid om het Palestijnse volk te verdedigen,” aldus een woordvoerder van de terreurgroep. Uit het statement blijkt dat de door Iran gesteunde militie in een omgekeerde wereld leeft. Het tot ontploffen brengen van het ondergrondse bouwwerk op Israelisch grondgebied beschouwt Islamitische Jihad namelijk als “een aanval” die het als “een gevaarlijke en agressieve escalatie” bestempelt.

Vanwege een mogelijk antwoord in de vorm van raketten, had de IDF gisteren het Iron Dome systeem paraat gezet. Er werden vannacht echter geen raketten vanuit de Gazastrook op Israel afgevuurd.

 

Bron foto: IDF Spokeperson’s Unit.

Bronnen: i24News, The Jerusalem Post, The Times of Israel.