Israel versnelt bouw barrière bij Gaza vanwege tunneldreiging

Het Israelische leger heeft bekend gemaakt twee door Hamas gegraven tunnels in de Gazastrook ontdekt te hebben. De ondergrondse gangen lopen onder huizen van Palestijnse burgers. Vanwege de tunneldreiging versnelt Israel de bouw van een ondergrondse barrière aan de grens met Gaza.

De tunnels vormen een grote bedreiging voor de joodse staat. In de oorlog van 2014 maakten terroristen van Hamas meerdere keren gebruik van de ondergrondse gangen om Israel te infiltreren en aanvallen uit te voeren.

In een briefing aan de pers liet majoor-generaal Eyal Zamir satellietfoto’s zien met daarop een aantal ingangen van tunnelnetwerken gemarkeerd. Zo zou onder een appartement van zes verdiepingen en onder het familiehuis van Hamaslid Omar Hamed toegangswegen tot de tunnels te vinden zijn.

Volgens Zamir betreft het hier legitieme militaire doelen. In een volgende oorlog zal de IDF de tunnels dan ook gewoon vernietigen. Daarmee zet Hamas de levens van de burgers die boven de tunnels wonen op het spel, aldus de majoor-generaal. 

Het is onderdeel van de tactieken van de terreurbeweging om bewust militaire infrastructuur en wapens in de buurt van onschuldige burgers te bouwen en te plaatsen. Zo wordt het volgens Zamir voor de IDF moeilijker gemaakt om deze doelen uit te schakelen. Elke keer moet de afweging gemaakt worden tussen mogelijke burgerslachtoffers of het straffeloos laten doorgaan van terreuractiviteiten door Hamas.

Vanwege de tunnelinfiltraties in 2014 en de aanhoudende tunneldreiging, is Israel bezig met het bouwen van een ondergrondse barrière aan de grens met de Gazastrook. Deze moet het voor de gravers van Hamas moeilijker maken om de joodse staat ondergronds binnen te komen. De constructie zal ook geavanceerde sensoren bevatten om ongewone trillingen, die mogelijk van graafactiviteiten afkomstig zijn, te detecteren. 

Naast te land neemt de joodse staat ook ter zee veiligheidsmaatregelen. In de oorlog van 2014 probeerde een duikteam vanuit Gaza de stranden van Israel te bestormen. Om dit in de toekomst tegen te gaan, worden onder andere golfbrekers aangelegd.

Ondanks dat de barrière volledig op Israelisch grondgebied wordt gebouwd, denkt majoor-generaal Zamir dat de aanleg mogelijk tot een conflict met Hamas kan leiden. Provocaties door de terreurbeweging zullen desondanks niet getolereerd worden, liet hij weten. De bouw van de meer dan zestig kilometer lange constructie, die eerder dit jaar is begonnen, gaat gewoon door. Naar verwachting zal de veiligheidsbarrière over twee jaar compleet zijn. 

 

 

Bronnen: Ynet, The Jerusalem Post, The Times of Israel.