Islamitische Jihad in verhoogde staat van paraatheid, Israel zet extra Iron Domes in

Na woordenwisselingen tussen de IDF en Islamitische Jihad – naar aanleiding van een vernietigde tunnel en de arrestatie van een jihad-commandant – zegt de Palestijnse terreurgroep in verhoogde staat van paraatheid te zijn. Er wordt gevreesd voor een escalatie. Israel zet extra Iron Domes in tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Gaza.

Twee weken geleden ontdekte de IDF een uit Gaza afkomstige tunnel vlakbij het Israelische dorp Kisufim. Hierop is het ondergrondse bouwwerk aan de Israelische zijde tot ontploffing gebracht. Twaalf terroristen van Islamitische Jihad en Hamas bij kwamen om bij de instorting mogelijk door secundaire explosies. Het is de Palestijnse terreurbewegingen niet gelukt om alle doden te bergen. Israel zegt in het bezit te zijn van vijf lichamen, en staat niet toe dat Hamas en Islamitische Jihad in de puinhoop bij de grens naar de overige lichamen zoeken. Israel wil eerst duidelijkheid over de vermiste Israeli’s in Gaza en eist de teruggave van de lichamen van de in 2014 omgekomen soldaten Oron Shaul en Hadar Goldin.

Islamitische Jihad noemde de vernietiging van de tunnel in Israel “een aanval” en zwoer wraak. Afgelopen zaterdagavond publiceerde Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) een video waarin generaal-majoor Yoav Mordechai in het Arabisch zowel Hamas als Islamitische Jihad waarschuwde geen aanslagen op Israel te plegen. De terreurbewegingen kunnen dan namelijk rekenen op een “krachtig en vastberaden” antwoord, aldus de generaal. 

Maandag werd vroeg in de ochtend een commandant van Islamitische Jihad in de Westelijke Jordaanoever gearresteerd door de IDF. Deze arrestatie wordt door de Palestijnse terreurgroep “een escalatie” genoemd. 

Islamitische Jihad-officier Khaled al-Batash zegt dat zijn militie geen andere keus heeft dan Israel “te straffen”. Volgens verschillende bronnen in Gaza bevindt de terreurgroep zich in de hoogste staat van paraatheid. Een mogelijke aanval op de Joodse staat beschouwen de terroristen als “zelfverdediging”. Volgens de Londense krant al-Hayat volgen leden van Islamitische Jihad nauwlettend Israelische burgers die zich in de buurt van de grens met Gaza begeven. 

Ondanks de dreiging, gaat Israel door met het bouwen van de tunnelbarrière bij de Gazastrook. Wel zijn er voorzorgsmaatregelen genomen tegen mogelijk raket- of scherpschuttersvuur vanuit de kustenclave. De dreiging van terreurtunnels – zoals twee weken geleden opnieuw bleek – is nog altijd groot. Er wordt dan ook vaart achter de bouw van de barrière gezet. De ondergrondse muur zal ook geavanceerde sensoren bevatten om ongewone trillingen, die mogelijk van graafactiviteiten afkomstig zijn, te detecteren. Met dit soort apparatuur werd ook de tunnel bij Kifusim ontdekt.

De Amerikaanse gezant Jason Greenblatt heeft Islamitische Jihad opgeroepen te stoppen met haar extreme retoriek. Het gedrag van de terreurgroep gaat alleen maar ten koste van het welzijn van de inwoners van Gaza, aldus Greenblatt. De gezant vindt dat de Palestijnse Autoriteit haar volledige verantwoordelijkheid moet nemen in de kustenclave. In een tweet laat de Amerikaanse onderhandelaar weten dat de VS samenwerkt met Egypte, Israel en de PA om de situatie in de Gazastrook te verbeteren.

Vanwege de vergrootte kans op raketten uit Gaza, heeft het Israelische leger Iron Dome-onderscheppingssystemen paraat gezet in het midden van Israel. Islamitische Jihad ontvangt – net als Hamas – financiële en materiële steun van Iran. Eerder dit jaar publiceerde de terreurgroep nog een video waarin het waarschuwt dat “de klok tikt”.