Aboe Ala wil bi-nationale staat Palestina

In het eerste interview met Israëlische media sinds zijn aantreden als Palestijns premier, heeft Aboe Ala (Ahmed Qurei) vorige week tegen de krant Yediot Ahronot gezegd dat hij graag akkoord gaat met een oplossing waarbij Israel en de Palestijnse gebieden een bi-nationale staat gaan vormen.

“Als jullie één staat willen, ga je gang! Wij zijn daartoe bereid. Zonder discriminatie, Joden, Moslims, en Christenen [samen]. Maar jullie willen ons niet.” Een democratische bi-nationale staat zou echter neerkomen op de vernietiging van Israel als Joodse staat, omdat er volgens recent onderzoek van de Israelische demograaf Arnon Sofer in het gebied ten westen van de Jordaan nu al meer niet-Joden dan Joden wonen.

In het interview met Yediot vertelde Aboe Ala geen haast te hebben om Sharon te ontmoeten. Hij wil een gesprek met resultaten afsluiten en “niet met een foto”. Een mogelijke unilaterale territoriale stap van de regering Sharon keurt hij af: een eenzijdige terugtrekking achter het in aanbouw zijnde veiligheidshek zal geen vrede brengen. “Geen Palestijn gaat akkoord met een staat die gevangen is binnen een muur. […] Wij zullen niet één millimeter opgeven.”

Over het vermeende recht op terugkeer naar het grondgebied van de staat Israel van Palestijnse vluchtelingen uit 1948 en hun miljoenen nakomelingen, wilde Aboe Ala zich niet uitspreken. “Gisteren was er in de Wetgevende Raad een debat over het recht op terugkeer. Er werden heftige verklaringen over afgegeven. Genève [het ‘akkoord’ op basis waarvan Israel al de in 1967 veroverde gebieden zou moeten ontruimen en zelfs zijn aanspraken op de heiligste Joodse plaats, de Tempelberg in Jeruzalem, zou moeten opgeven, red.] is niet de oplossing. Het is een intellectuele vingeroefening. De kern van het conflict bestaat uit vijf zaken en er zou gelijktijdig over moeten worden onderhandeld: de grens, Jeruzalem, de vluchtelingen, de nederzettingen, water. En daarna komt de verhouding tussen de twee staten aan de orde. Verwacht niet dat ik u nu mijn opvatting over het recht op terugkeer zal vertellen. Ik zal dat doen als en wanneer er onderhandelingen zijn.”

Volgens de Palestijnse premier zijn de ‘interne’ Palestijnse besprekingen in Cairo met Hamas en de Islamitische Jihad niet mislukt, ook al werd het gepropageerde doel ervan niet bereikt – het staken van de terreur in de vorm van een hoedna (tijdelijke wapenstilstand). “De besprekingen in Cairo waren slechts het begin, een goed begin.” Een wapenstilstand met Palestijnse terreurorganisaties is naar zeggen van Aboe Ala geen interne Palestijnse zaak maar moet “bilateraal” zijn. “Als Israel met een bestand akkoord gaat zullen wij het opleggen. Ik zal niet wachten op de goedkeuring van een van de [terreur]organisaties. Als wij een wapenstilstand met de Israeli’s tekenen, zal het de goedkeuring van onze instituties en de status van wet krijgen. En dan zal iedereen daaraan gehoorzamen.”

Verder eist de Palestijnse premier dat Israel eerst de bouw van de “muur” bevriest, afziet van verdere uitbreidingen van de nederzettingen, de afsluiting van Palestijnse steden opheft, en ook de belegering van Arafat beëindigt.