ADO wint CIDI Respect Award 2013

BarendADOOp zaterdagavond 9 november, 75 jaar na de Kristallnacht, reikte CIDI-bestuurslid Barbara Barend de eerste CIDI Respect Award voor het bestrijden van antisemitisme uit aan ADO Den Haag. De Haagse voetbalclub wint de prijs voor zijn inzet tegen antisemitische spreekkoren. Directeur Piet Jansen, die de prijs in ontvangst nam: “De prijs is een een ‘erkenning’ voor de aanpak van de club, maar hij schept ook een verplichting. Daar mag je me aan houden.”

De wethouder Jeugd, Welzijn en Sport van Den Haag, Karsten Klein, loofde ADO Den Haag ook voor het winnen van de John Blankensteinprijs voor homo-emancipatie. “ADO toont lef en durf in de erkenning van homo-emancipatie en in de strijd tegen antisemitisme.”

Voor de uitreiking van de CIDI-prijs vertelde  Barbara Barend aan de hand van persoonlijke ervaringen hoe de sfeer bij ADO is veranderd. Vroeger is Barend diverse keren uitgescholden en kreeg zij spreekkoren als “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” naar het hoofd. Nu kan zij veilig met het hele gezin naar het stadion, en krijgt ze van harde kern-supporters ADO-tenuetjes voor haar kinderen.  Wethouder Klein op twitter: “Wat een leuke vrouw die @barbarabarend, prachtige betrokken speech bij uitreiking CIDI prijs ADODenHaag voor hun aanpak antisemitische koren.”

ADO is de eerste club in de Eredivisie die geluidsapparatuur heeft geïnstalleerd waarmee, samen met een gezichtsscansysteem, aanstichters en meezingers van antisemitische spreekkoren volledig geïdentificeerd kunnen worden. Dat bepaalt de sfeer in hete neiuwe stadion: wie zich niet gedraagt is er niet welkom, zei Jansen in een interview met Omroep West. “Als die mannen het te bont hebben gemaakt, dan krijgen ze een stadionverbod en dat vind ik helemaal terecht én daar gaan we ook mee door.”

Kristallnachtherdenking

Terwijl in Den Haag ADO werd geëerd voor zijn werk in de strijd  tegen het antisemitisme, werd in de Portugese Synagoge in Amsterdam de Kristallnacht herdacht. De Kristallnacht vond op 9 november 1938 plaats in Nazi-Duitsland, dit jaar precies 75 jaar geleden. Tijdens de herdenking gaf Joël Voordewind van Christen Unie een lezing en werden herinnering opgehaald door Wolfgang Kotek, een getuige van de Kristallnacht. Eén van de blijvende lessen die hij trekt is dat ‘We moeten ons afvragen of  geen zaken te rechtvaardigen, die geen rechtvaardiging verdienen’. CIDI-Directeur Esther Voet was aanwezig bij de herdenking, hoewel ze graag acte de présance had gegeven in Den Haag, verklaarde zij: “Als de hele wereld destijds zou hebben gereageerd als jullie [ADO] nu, was een herdenking van Kristallnacht vanavond niet nodig geweest.”

Foto: CIDI-bestuurslid Barbara Barend met algemeen directeur Piet Jansen van ADO-Den Haag