Al Qaida: Hamas is niet islamitisch genoeg

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 24 aug 2018 AL QAIDA HAMAS

Volgens Al Qaida-leider Ayman al Zawahiri is de Palestijnse terreurgroep Hamas niet islamitisch genoeg. De opvolger van Osama bin Laden liet dit weten in een toespraak getiteld: “Palestina steunt geen verraders.”

In de opgenomen boodschap bekritiseert Al Zawahiri het nieuwe handvest van Hamas. In de charter van de islamitsche verzetsbeweging wordt gesproken van het stichten van een Palestijnse staat “op basis van de grenzen van voor 1967.” 

Volgens de leider van Al Qaida is Hamas hiermee een deelnemer aan de Oslo-akkoorden. Hij beschuldigt de terreurbeweging dan ook van tegenstrijdig beleid. Aan de ene kant pleit de islamitische verzetsbeweging voor een islamitische staat, aan de andere kant doet het aan dialoog en verzoening, aldus Al Zawahiri. 

Het klopt weliswaar dat Hamas spreekt van een Palestijnse staat op basis van de lijnen van voor 1967, maar deze dient voor de terreurbeweging slechts als een begin. De islamitische verzetsbeweging wil een dergelijk Palestina gebruiken om verdere aanvallen op Israel uit te voeren, om uiteindelijk het land “van de rivier tot de zee te bevrijden.” Van een echte koerswijziging bij Hamas is dus geen sprake

De kritiek van Al Zawahiri is vergelijkbaar met die van Islamitische Staat in de Sinaï eerder dit jaar. Toen verklaarde deze lokale afdeling van IS de oorlog aan Hamas in een videoboodschap. 

In de Gazastrook zijn verschillende terreurbewegingen actief, waaronder een aantal die gelieerd zijn aan Al Qaida en IS. Omdat de kustenclave onder bestuur van Hamas staat, wordt de islamitische verzetsbeweging door zowel Egypte als Israel verantwoordelijk gehouden voor alle activiteiten die in en vanuit Gaza plaatsvinden.