Amerikaanse ambassadeverhuizing naar Jeruzalem wordt versneld

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 26 feb 2018 JERUZALEM TRUMP VS

De verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Israels hoofdstad Jeruzalem wordt versneld. Dat heeft het State Department afgelopen vrijdag bekend gemaakt. Naar verwachting wordt de diplomatieke post in mei officieel geopend, op de zeventigste verjaardag van Israels onafhankelijkheid.

In december erkende de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van de staat Israel. Tevens kondigde hij het voornemen aan om de ambassade van de VS van Tel Aviv naar de Israelische hoofdstad te gaan verplaatsen. 

Initieel ging men ervan uit dat deze verhuizing nog wel minstens een jaar op zich zou laten wachten. Toen de Israelische premier Benjamin Netanyahu tijdens een staatsbezoek aan India suggereerde dat de ambassadeverplaatsing binnen enkele maanden plaats zou vinden, werd deze bewering door de Amerikanen ontkend. Een maand geleden noemde vice-president Mike Pence in een toespraak voor de Israelische Knesset nog 2019 als verwacht openingsjaar. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft afgelopen week echter een overeenkomst getekend die een versnelde verplaatsing realiseert. Aanvankelijk zal ambassadeur David Friedman met een klein team het gebouw betrekken dat momenteel nog het consulaat is in Jeruzalem. Naar verluidt zal de openingsceremonie ter gelegenheid hiervan op of rond 14 mei plaatsvinden: de verjaardag van de Israelische onafhankelijkheid. De Hebreeuwse datum van Jom Ha’atzma’out valt dit jaar overigens op 19 april. 

Om uiteindelijk permanent als ambassade te dienen, heeft het consulaat wel aanpassingen nodig. Volgens het State Department zullen de benodigde renovaties aan het gebouw naar verwachting eind 2019 af zijn. 

De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft naar aanleiding van de aangekondigde versnelling president Trump bedankt in een video. Volgens Netanyahu maakt de ambassadeverplaatsing de aankomende onafhankelijkheidsvieringen nog feestelijker.