VP Pence: Amerikaanse ambassade opent in Jeruzalem voor eind 2019

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 jan 2018 KNESSET TRUMP VS

Gisteren sprak de Amerikaanse vice-president Mike Pence in de Israelische Knesset. Tijdens zijn toespraak gaf hij aan dat de voorbereidingen voor de Amerikaanse ambassadeverhuizing naar Jeruzalem in volle gang zijn.

Momenteel maakt de Amerikaanse vice-president een reis door het Midden-Oosten. Voor zijn bezoek aan Israel had hij ontmoetingen met onder andere de Egyptische president Sisi en de Jordaanse koning Abdullah. Bij de Palestijnse Autoriteit was Pence niet welkom: De VS wordt door de regering van Abbas geboycot sinds president Trumps erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israel.

Dat Jeruzalem hoofdstad is van de Joodse staat, werd door Mike Pence meerdere keren herhaald in het Israelische parlement. Volgens de vice-president heeft Trump geschiedenis geschreven door een 70 jaar oude fout te corrigeren, en heeft de president daarmee een belofte aan het Amerikaanse volk waargemaakt. 

Vanwege de erkenning van de Israelische hoofdstad, is de VS voornemens haar ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is al in volle gang met de voorbereidingen voor de verplaatsing, aldus Pence. Hij zegde de Knesset toe dat de Amerikaanse ambassade voor het einde van volgend jaar zal openen in Jeruzalem.

Naar aanleiding van het Amerikaanse beleid ten aanzien van de stad, protesteerden een aantal Arabische Knessetleden in het parlement. Ze hielden pamfletten omhoog met daarop afbeeldingen van de islamitische rotskoepel en de tekst “Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina.” Onder luid applaus werden de protesterende parlementariërs door beveiligers uit de zaal verwijderd. De Amerikaanse vice-president beantwoordde het protest met een glimlach en zei “zeer nederig te zijn om voor een levendige democratie te staan.”

Tijdens zijn toespraak riep de voormalige gouverneur van Indiana de Palestijnen op om terug te keren naar de onderhandelingstafel. Vrede kan volgens Pence alleen uit dialoog voortkomen. Compromissen zijn hierbij onvermijdelijk, aldus de vice-president, maar op in ieder geval één vlak zal de VS niet inbinden: de veiligheid van de staat Israel.

De Palestijnse president Abbas heeft echter aangegeven niet bereid te zijn tot gesprekken met Israel onder leiding van de VS. In plaats daarvan is hij op zoek naar een alternatieve onderhandelaar. Gisteren was de PA-leider dan ook in Brussel om de EU te vragen het voortouw te nemen