Amerikaanse staten nemen stelling tegen Ben & Jerry’s

IN ANDER NIEUWS / Door: LUUK SMIT / 26 jul 2021 BDS VERENIGDE STATEN

Meerdere Amerikaanse staten, waaronder New York, Texas en Florida, gaan stappen ondernemen tegen Ben & Jerry’s en moederbedrijf Unilever. De boycot-actie van de ijsverkopers gaat in tegen de wetgeving die de staten hebben aangenomen. 34 staten van de Verenigde Staten hebben namelijk wetgeving die BDS tegen moet gaan. De wetgeving in de verschillende staten moet er vooral voor zorgen dat een onderneming die BDS steunt geen investeringen of grote contracten meer vanuit de desbetreffende staatsoverheid kan krijgen.

Illustratief: Amerikaanse en Texaanse vlaggen wapperen in de ‘Lone Star State’. (bron: Flickr / Angela Orlando)

New York

Zo heeft de staatscontroleur van de staat New York in een brief aan Alan Jope, de CEO van Unilever laten weten dat de staat een van haar grootste pensioeninvesteringen in het bedrijf mogelijk zal terugtrekken. Dit vanwege het anti-BDS bevel dat in 2016 door gouverneur Andrew Cuomo (Democraten) is vastgesteld, waardoor de staat niet zal investeren in ondernemingen die op welke wijze dan ook BDS steunen. Zo staat in de brief: ‘Staatscontroleur Thomas DiNapoli is verontrust en bezorgd over berichten die suggereren dat Ben & Jerry’s, een  dochteronderneming van Unilever, betrokken is bij BDS-activiteiten. Daarom dient deze brief, in overeenstemming met de vereisten van het beleid, als kennisgeving dat de staat New York voornemens is Unilever op te nemen in onze lijst van bedrijven die deelnemen aan BDS-activiteiten indien deze berichten correct blijken zijn.’

Het stadje Hempstead in de staat New York heeft alvast een voorschot genomen door lokale en gemeentelijke contracten met Ben & Jerry’s te ontbinden. De gemeenteraad van het stadje op Long Island schreef naderhand dat zij aan zij “staan met de Joodse inwoners tegen het antisemitisme en daarom een sterk standpunt willen later horen tegen de BDS-beweging.

Florida

Gouverneur Ron DeSantis (Republikeinen) heeft in een brief opgeroepen om stappen te ondernemen tegen Ben & Jerry’s en Unilever, in naleving van de in 2016 ingevoerde wetgeving in Florida. Zo schrijft hij dat hij elke soort van discriminatie van Israel, Israelis en Israelische bedrijven niet zal accepteren en dat hij daarom zowel Ben & Jerry’s als Unilever op een zwarte lijst wil plaatsen. Indien dat gebeurt, dan is de staat namelijk verplicht om al haar investeringen in die twee bedrijven terug te trekken.

Texas

Staatscontroleur Glenn Hegar heeft opgeroepen om een onderzoek te starten naar de berichten over Ben & Jerry’s. Indien zij, of moederbedrijf Unilever, de in 2016 ingevoerde Texaanse anti-BDS-wet hebben overtreden dan zal de staat Texas stappen ondernemen vergelijkbaar met die in Florida en New York. In typisch Texaanse stijl riep hij tevens op om deze zomer Texaans ijs te kopen, in plaats van de ‘omhooggevallen producten gemaakt door een bedrijf in buitenlandse handen dat toevallig begonnen is in Vermont.’

Illinois en New Jersey

In Illinois worden ook stappen gezet richting een onderzoek en eventuele maatregelen naar aanleiding van de actie van Ben & Jerry’s. Net als Florida en Texas kent zij sinds enkele jaren strenge anti-BDS-wetgeving en indien deze geactiveerd wordt dan zal de staat haar investeringen in het bedrijf terugtrekken. De staat New Jersey kent ook een anti-BDS wet sinds 2016, en zelfs eentje met een subartikel dat puur gericht is op het verbieden van boycots van nederzettingen an sich. Gouverneur Phil Murphy (Democraten) was “teleurgesteld” vanwege het besluit van de ijsverkopers, aldus een woordvoerder, daar hij nu genoodzaakt is om anti-BDS-wetgeving in te zetten tegen het bedrijf.