Antisemitische aanval met legerschep buiten synagoge Hamburg

IN ANTISEMITISME / Door: J F / 5 okt 2020 ANTISEMITISME DUITSLAND

Buiten een synagoge in de Duitse stad Hamburg is zondagmiddag een 26-jarige man met keppel op mishandeld met een opvouwbare legerschep, tijdens de Joodse feestdag Soekot (Loofhuttenfeest). Het slachtoffer ligt in het ziekenhuis met hoofdletsel. Zijn toestand wordt omschreven als ernstig, maar buiten levensgevaar. De aanval vond plaats bijna precies een jaar na de aanslag op de synagoge van Halle tijdens Jom Kipoer vorig jaar. 

Bloemen en briefjes met steunbetuigingen, neergelegd op de plaats van de aanval. buiten de synagoge aan de Hohe Weide in Hamburg. (Foto: NDR Foto/ Anna Rüter)

De dader, een 29-jarige Duitser van Kazachse afkomst, werd door beveiligers van de synagoge overmeesterd en aan politieagenten overgeleverd. De man droeg legerkleding, had een briefje met een hakenkruis in zijn zak, en is volgens politie ‘erg verward’.  Waar de politie beweert nog steeds de motieven achter de aanval te onderzoeken, zijn die in elk geval voor Duits opperrabbijn Shlomo Bistritzky duidelijk: “Iemand met een hakenkruis in zijn zak verschijnt hier voor de synagoge, daar bestaat geen andere uitleg voor,” vertelde de rabbijn aan plaatselijke radio.

Zowel de militaire kleding van de dader als de timing doen sterk denken aan de aanslag in Halle. De opvouwbare schep is een stuk uitrusting van elk leger, en is sinds de loopgravenoorlog in de Eerste Wereldoorlog een populair slag- en steekwapen van soldaten bij hand-om-handgevechten.

‘Weerzinwekkend’

Burgemeester van Hamburg Peter Tsentscher tweette ‘ontsteld’ te zijn over de aanslag in zijn stad, en dat ‘Hamburg staat aan de kant van onze Joodse medeburgers’. Dit is geen geïsoleerd incident, dit is weerzinwekkend antisemitisme en we moeten ons er allemaal tegen verzetten,’ schreef Duits minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.

President Ronald Lauder van het World Jewish Congress sprak van een “gewelddadige, terroristische antisemitische aanslag”, en riep Duitsland op om toekomstige antisemitische aanvallen te voorkomen met verbeterde educatie: “Het voortbestaan van de Joodse gemeenschap in Duitsland hangt ervan af.”

Merkel: veel Joden voelen zich onveilig 

Afgelopen maand sprak bondskanselier Angela Merkel nog haar zorgen uit over antisemitisme in haar land, bij een toespraak ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Zentralrat der Juden in Deutschland. Zij waarschuwde dat antisemitisme in Duitsland “nooit verdwenen is”  en  “Veel Joden voelen zich in ons land niet veilig, niet gerespecteerd … Dit is iets dat wij nooit stilzwijgend moeten accepteren.”