Antisemitische incidenten gedaald in het Verenigd Koninkrijk

In 2020 is het aantal antisemitische incidenten in het Verenigd Koninkrijk gedaald met 8%. Er werden in totaal 1,668 incidenten geteld door de Community Service Trust (CST). Ondanks de daling is sprake van een hoog aantal: 2020 staat in de top drie qua jaren met de meeste incidenten genoteerd door de Britse antisemitismewaakhond.

(Bron: CST)

De daling kan worden verklaard door de coronapandemie, waardoor de bevolking te maken kreeg met meerdere lockdowns.  Tegelijkertijd is de wereldwijde crisis aanleiding voor de verspreiding van antisemitische complottheorieën. Gemiddeld werden er ongeveer 100 meldingen per maand gedaan, met enorme uitschieters in januari, februari en juni. Dezelfde trend zag men halverwege dit jaar ook.

(bron: CST)

Door de coronapandemie kwamen antisemitische complottheorieën onder de aandacht, zo kregen Joden de schuld van de pandemie, of werd hen de ziekte toegewenst. Het grootste deel van de meldingen bleef verbaal, maar er waren ook meerdere meldingen van fysiek (zwaar) geweld, vernielingen en intimidaties. Vernielingen kwamen vooral voor bij synagogen, scholen en verenigingen. Online antisemitisme nam af met 9%, maar men nam ook nieuwe vormen waar, zoals ‘zoombombing’ waarbij online evenementen worden overspoeld met antisemitische retoriek. Een opvallend incident was rond de rapper Wiley, die van de zomer vrijelijk antisemitische theorieën spuide op sociale media. Zijn accounts werden dan wel verwijderd, het gaf anderen wel de kans om ook hun vuil online ten toon te stellen.

Het merendeel van de incidenten deden zich voor in de grote steden, waaronder Londen en Manchester. Meldingen in Londen daalden van 951 naar 944. In steden als Liverpool en Leeds werden minder dan honderd meldingen gedaan.

In reactie op het rapport van CST stelt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel het volgende: “Het is een schande dat in de 21ste eeuw de Joodse gemeenschap nog steeds te maken heeft met racisme, intimidaties, vandalisme en vernielen aan hun synagogen en gemeenschapsgebouwen. Als minister van Binnenlandse Zaken zal ik mijn werk zowel met mijn collega’s in de regering als met de politie voortzetten, om zo hate crimes aan te pakken en ervoor te zorgen dat daders de juiste straf zullen krijgen.”

Eerder dit jaar maakte CST een rapport over extreemrechts haatzaaien op het internet, waarmee zij een licht lieten schijnen op enkele zorgwekkende ontwikkelingen online.