Rapport antisemitisme VK: corona drukt stempel op aantal en soort incidenten

De Britse antisemitismewaakhond Community Security Trust (CST) heeft een rapport gepubliceerd over antisemitische incidenten in het Verenigd Koninkrijk tussen januari en juni 2020. Dankzij de halfjaarlijkse regelmaat van rapportage biedt de publicatie inzichten over het verband tussen antisemitisme en het uitbreken van de coronapandemie. Hoewel veel bevindingen zorgwekkend zijn, geeft een daling in het totaal aantal incidenten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar reden tot hoop. 

In de periode van januari tot juni 2020 regisreerde CST in totaal 789 antisemitische incidenten. Dat is 13% minder dan de 911 incidenten in hetzelfde halfjaar in 2019. Anderzijds gaat het nog steeds om het op twee na hoogste niveau sinds 2015. 

Die daling is dus goed nieuws, maar vormt niet het hele verhaal. De gegevens laten zien dat het voorkomen van incidenten in hun aantal en soort sterk lijkt te zijn beïnvloed door het uitbreken van de coronapandemie. 

Aantal incidenten in januari-juni, per jaar. Bron: Community Security Trust

Zo werden in april ‘slechts’ 98 incidenten gemeten. Daarmee was het de eerste maand sinds december van 2017 waar minder dan 100 incidenten genoteerd werden, weet CST te melden. Volgens het rapport is dit te wijten aan de maatregelen van de lockdown, die in die maand het meest werden nageleefd. Interactie in publieke ruimtes daalde daarmee plotseling drastisch, waarmee zich logischerwijs ook minder incidenten konden voordoen in de offline wereld. 

De pandemie heeft echter ook haar stempel op negatieve wijze gedrukt op het eerste halfjaar van 2020, schrijft CST. Zo is een sterke stijging geregistreerd in antisemitische intimidatie door indringers op online activiteiten van Joodse instellingen. Dit lijkt een wereldwijde trend te zijn geweest. In dezelfde periode schreef het Amerikaanse ADL over “zoombombing“.

Ook bij online lezingen van CIDI hebben zich indringers gemeld met als doel racistische teksten rond te sturen onder Joodse ontvangers. Door hierop voorbereid te zijn heeft CIDI die af weten te schermen van openbaar toegankelijke pagina’s. 

Verder valt op dat de retoriek achter de incidenten in het CST-rapport vaak met corona te maken hebben. Vele betroffen complottheorieën dat Joden achter het ontstaan van het virus zouden zitten, of achter de ‘hoax’ die het virus zou zijn. Sommige uitingen drukten simpelweg de hoop uit dat Joden het virus oplopen en overlijden. 

CST spreekt in het rapport van “historisch hoge niveaus” van incidenten, waarmee de daling in haar geheel met een flinke korrel zout moet worden genomen. CST-voorzitter David Delew: “Iedere daling van antisemitisme is welkom, maar het is zorgwekkend dat zelfs ten tijde van een nationale lockdown het aantal incidenten slechts met 13% daalt, en dat nieuwe stereotypen bovenop de oude zijn gekomen. De geschiedenis leert ons dat antisemitisme groeit in tijden van sociale onrust. We moeten ervoor zorgen dat nu niet hetzelfde gebeurt.”

De Britse minister van binnenlandse zaken Priti Patel wijst in haar reactie op de 14 miljoen Britse pond aan financiële steun die de regering heeft toegezegd voor de beveiliging van Joodse instellingen. “Antisemitische haat is walgelijk (…) Ik zal altijd aan de kant van de Joodse gemeenschap staan in de strijd tegen antisemitische dreigingen.”

Haar oppositiekandidaat, schaduwminister Nick Thomas-Symonds, refereert nogmaals aan het voornemen van zijn partij Labour om korte metten te maken met het antisemitisme in eigen gelederen. “Deze cijfers laten zien dat de plaag die antisemitisme heet blijft voortwoekeren in onze samenleving. Keir Starmer is vastberaden om het antisemitische vergif bij de wortel aan te pakken in de Labourpartij, en ik sta schouder aan schouder met hem in die missie (…) Het Verenigd Koninkrijk heeft een traditie van wederzijds respect, en we moeten er allemaal aan werken om die belangrijke waarde te koesteren.”