CST-rapport over online extreemrechts: te schokkend voor publicatie

Britse antisemitismewaakhond Community Service Trust (CST) heeft een rapport opgesteld over het online haatzaaien van extreemrechts: Hate Fuel – The hidden online world far right terror. De duisterste krochten van het internet werden afgespeurd naar de online trainingskampen van de volgende synagogeschutter. Het rapport bevat zoveel voorbeelden van propaganda voor racistisch en antisemitisch geweld, dat besloten werd om het rapport niet openlijk te publiceren. CIDI respecteert dit, en zal het rapport zelf niet verspreiden, behalve aan politie en andere bevoegde instanties. Deze zijn reeds ingelicht.

Voorpagina van het rapport ‘Hate Fuel’. De inhoud is aan CIDI bekendgemaakt.

Onze Britse collega’s hebben een diepe duik gemaakt in de dampende beerputten van het neonazi-internet. Het is moeilijk de bevindingen te omschrijven, zonder een groter publiek te geven aan oproepen tot geweld en haat, en zonder een gids te schrijven voor antisemieten die nieuwe clubjes zoeken om zichzelf en anderen (verder) te radicaliseren.

CST spoorde websites op met antisemitische video’s die te verwerpelijk zijn voor Youtube, en discussies met zoveel oproepen tot geweld en racisme dat zelfs Reddit er geen plaats meer voor biedt. Dit zijn de plekken waar extreemrechtse terroristen ongestoord video’s of livestreams van hun aanslagen kunnen plaatsen, en een publiek vinden dat hen aanmoedigt.

De daders van de dodelijke aanslagen op synagoges bij Poway (San Diego), Pittsburgh en Halle, alle drie in 2019, werden op dezelfde websites geïnspireerd, opgestookt, gepubliceerd en bejubeld. Terroristen worden gehuldigd alsof ze een hoge score hebben behaald in een computerspel.

Schuilplaatsen voor haat

Het beruchte 4chan staat bekend als bron van vele opzettelijk aanstootgevende antisemitische memes. Internet-antisemieten en -racisten hebben in de afgelopen jaren grotendeels ongestoord een gedeelde xenofobe beeldtaal ontwikkeld, in schuilplaatsen voor haatspraak, complottheorieën en terroristische samenzweringen die door duizenden mensen bezocht worden. Deze is allang ook buiten haatwebsites een bekend gezicht.

In veel gevallen gaat het over websites die bewust zijn opgericht om een plaats te bieden voor zulk materiaal, als het van mainstream websites als Reddit of Youtube verwijderd werd. Ook berichtenservice Telegram wordt veelvuldig gebruikt door terroristen en sympathisanten om extremistisch gedachtegoed te delen, omdat de app de privacy en anonimiteit van gebruikers goed beschermt.

Reclame-inkomsten van racistische kikkers

Niet alleen 4chan en (nog) ergere websites, maar ook o.a. Reddit en Youtube hebben goed verdiend aan advertentie-inkomsten te danken aan het extreemrechtse bezoekers. Reddit en Youtube raakten herhaaldelijk hierom in opspraak in afgelopen jaren, en verwijderden steeds mondjesmaat gehekelde racistische content. De grootste subreddit waar dagelijks racistische content geplaatst werd, r/TheDonald, had meer dan 760.000 abonnees en bestond zo’n vier jaar lang, voordat het discussieforum gewijd aan de huidige Amerikaanse president én aan xenofobie naar een externe site verplaatst werd.

Zo kunnen fans van de president, onder wie alle drie de bovengenoemde synagogeschutters én de massamoordenaar van Christchurch, nu met nog minder toezicht racistische kikkerafbeeldingen uitwisselen. Reddit werd onlangs nogmaals bekritiseerd als broedplaats voor intolerantie, nu protesten tegen racisme en politiegeweld in alle 50 staten van Amerika op meer racisme en politiegeweld gestuit zijn. 

Aangezien alle genoemde websites direct of indirect geld verdienen aan iedere bezoeker, is gekozen om deze zo min mogelijk extra naamsbekendheid te bieden.

Een van de minder(!) kwetsende en gewelddadige afbeeldingen van online antisemitisme uit het rapport. De kikker is internationaal symbool voor extreemrechts geworden, en daarmee de officieuze mascotte van Trump’s online fanclubs. Tevens populair in WhatsApp-groepen van de JFvD. Wat in de afbeelding vervaagd is, is met goede reden gecensureerd.

Stof tot nadenken

Het rapport van CST legt enkele andere zorgwekkende trends bloot:

  • De Feuerkrieg Division, een neonazistische Duitse beweging waar de schutter van Halle toe behoorde, en waarvan bekend is dat zij ook in Nederland actief zijn, telt vele aanhangers, en heeft een internationale promotiecampagne die op allerlei plekken online en op straat te vinden is.
  • Lijsten van synagoges, joodse organisaties en personen worden verspreid als aanbevolen doelwitten voor toekomstige aanslagen.
  • Terroristen streven naar internetberoemdheid, en krijgen die ook, vooral door de bestudeerde websites. Met het oog hierop zijn in dit artikel geen namen van massamoordenaars genoemd. Het zijn stuk voor stuk gevallen van jongemannen die anderen de schuld geven voor hun eigen eenzame, doelloze leven. Besteed geen onnodige aandacht aan deze personen, daar plegen zij de aanslagen voor.
  • Sinds de dood van George Floyd worden provocerende en racistische afbeeldingen verspreid, zogenaamd afkomstig van Joodse organisaties, met de bedoeling zwarte mensen tegen Joden en witte mensen tegen zwarte mensen te keren. 
  • Onafhankelijke comment hosting service Disqus beheert reacties op de websites van onder meer CNN en de Daily Telegraph, en 750.000 andere blogs en sites. Het blijkt dat Disqus racistische en antisemitische uitingen jarenlang gewoon laat staan.

CST zet zich sinds 1994 in ter bescherming van de Britse Joodse gemeenschap. CIDI is zeer dankbaar voor hun inspanningen, en het delen van hun bevindingen. 

Bent u online of irl antisemitisch bejegend? CIDI is er voor u: klik hier om dit bij ons te melden. Onze Monitor Antisemitisme 2019 trok nationale aandacht voor een sterke toename aan antisemitisme hier in Nederland: het aantal bij ons gemelde incidenten was meer dan 30% hoger dan in 2018.