Antisemitische incidenten in Canada vierde jaar op rij toegenomen

Het aantal antisemitische incidenten in Canada is in 2019 voor het vierde jaar op rij toegenomen. Dat blijkt uit het rapport 2019 Annual Audit of Antisemitic Incidents van B’nai Brith Canada.

B’nai Brith registreerde in 2019 niet minder dan 2207 antisemitische incidenten – een toename van 8,1% in vergelijking tot het jaar daarvoor.

Een groot deel van de incidenten – 91,1% – valt onder de categorie ‘intimidatie’. 83,2% van deze incidenten vond online plaats. B’nai Brith spreekt zorgen over hoeveel hiervan op zowel basis- als middelbare scholen plaatsvindt – volgens de Canadese antisemitismewaakhond doen scholen zeer weinig om antisemitisch pesten tegen te gaan.

In 2019 vonden meerdere geruchtmakende incidenten plaats in verschillende belangrijke sectoren van Canada, waaronder verschillende overheidsniveaus, het gehele politieke spectrum en onderwijsinstellingen. B’nai Brith noemt het verontrustend dat diverse politieke kandidaten zich associeerden met antisemieten. Tegelijkertijd ziet de Canadese antisemitismewaakhond dat de politiek antisemitisme in Canada stevig veroordeelt

Vanuit het hoger onderwijs ontvangt B’nai Brith zorgwekkende signalen van intimidatie van studenten door zowel docenten als hun studiegenoten vanwege hun Joods zijn en/of hun steun voor de staat Israël. Kritiek op Israël wordt als excuus voor antisemitische discriminatie misbruikt – zo werd op een campus gesuggereerd dat koosjer eten niet verkrijgbaar zou moeten zijn in de kantine omdat een van de betrokken groepen pro-Israël was.

Uit een onderzoek door de Azrieli Foundation blijkt een groot gebrek aan kennis over de Holocaust onder Canadezen. 49% van de ondervraagden wist geen enkel concentratiekamp te noemen. Volgens B’nai Brith is het huidige curriculum in Canada volstrekt ontoereikend en raakt een hele generatie van studenten in gebreke. Door de gebrekkige kennis vinden fanatieke Holocaust-ontkenners vruchtbare bodem om twijfel en leugens te zaaien – met rampzalige gevolgen, aldus de Canadese antisemitismewaakhond.

De toename van antisemitisme in Canada is niet uniek. Wereldwijd is sprake van een toename van geregistreerde Jodenhaat, zo blijkt uit een onlangs verschenen onderzoek van het Kantor Center. In Nederland is ook sprake van een stijging: uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2019 van CIDI blijkt een explosieve stijging van niet minder dan 35% ten opzichte van 2018 in het aantal geregistreerde antisemitische incidenten.