Arabisch vredesplan Midden-Oosten wint steun

Het vredesplan van kroonprins Abdullah van Saudi Arabie trekt steeds meer aanhangers. Zowel Europese als Arabische ministers hebben vandaag hun steun uitgesproken voor het voorstel dat Israel zich terugtrekt uit de bezette gebieden in ruil voor Arabische erkenning.

Buitenland-coordinator Solana van de Europese Unie sprak vandaag met Abdullah, die in Saudi-Arabie feitelijk het bewind voert. Een woordvoerder van de prins verklaarde dat Solana positief was, evenals de Spaanse minister Pique van Buitenlandse Zaken. Pique was in Oman, op een conferentie van van ministers van de Europese Unie en zes Golf-staten.

Volgens de Omaanse minister van Buitenlandse Zaken Alawi “heeft prins Abdullah uitdruking gegeven aan de bereidwilligheid van de Arabische landen die vrede willen. “Het is nu aan de Israeliers om te bepalen of ze vrede willen of niet”, aldus Alawi op een persconferentie.

De Saudi’s moeten het plan nog uitwerken tot een formeel voorstel. De Arabische Liga zal zich er op haar conferentie van 27 maart over buigen. De VS heeft zich er al positief over uitgelaten. Ook de Israelische minister Peres van Buitenlandse Zaken heeft kroonprins Abdullah geprezen. Wel zei hij erbij dat beeindiging van het terrorisme de ware oplossing voor de situatie in het Midden-Oosten is.

Het plan

Het plan is niet tot in detail bekend, maar de volgende punten maken er deel van uit:

  • Israel zou zich moeten terugtrekken uit de gebieden die het in 1967 bezette. Dat zijn de Westelijke Jordaanoever, De Gazastrook, de Golanvlakte en Oost-Jeruzalem.
  • Alle Arabische staten zou normale betrekkingen met Israel moeten onderhouden en de grenzen van het land moeten erkennen. Tot nu toe hebben alleen Egypte, Jordanie en de Palestijnse Autoriteit dat gedaan.