Steekwoord: Jordanie

 • Jordanië beëindigt landlease Naharayim en Tzofar

  IN ISRAEL / 11 nov 2019
  Na 25 jaar is de landlease van Naharayim en Tzofar aan Israël door Jordanië beëindigd. De bruikleenovereenkomst was een appendix van het vredesakkoord dat de twee landen in 1994 gesloten hebben.
 • Israel heropent poort naar Tempelberg na Arabische druk

  IN ISRAEL / 25 feb 2019
  Israel is gezwicht voor de druk van de Palestijnen en Jordanië, en heeft na een weekend van protesten de Sha’ar HaRachamim (Poort van Genade, ook wel Gouden Poort genoemd) bij de Tempelberg in Jeruzalem weer geopend. De poort was 15 […]
 • 24 jaar vrede tussen Jordanië en Israel

  IN ISRAEL / 26 okt 2018
  Vandaag is het 24 jaar geleden dat Jordanië en Israel een vredesovereenkomst sloten. De gedenkwaardige dag wordt echter overschaduwd door de aankondiging van koning Abdullah II dat hij de landleaseovereenkomst tussen zijn koninkrijk en de Joodse staat niet wil vernieuwen.
 • Joodse bezoeken Tempelberg leiden tot Jordaanse en Palestijnse protesten

  IN ISRAEL / 23 jul 2018
  Afgelopen zondag, op Tisha b'Av, brachten meer dan duizend Joden een bezoek aan de Tempelberg om de vernietiging van de Tempel te herdenken. Jordanië en de Palestijnse Autoriteit spreken van "provocatieve invallen door extremisten en kolonisten."
 • Ambassade in Amman gaat heropenen na excuses uit Israel

  IN ISRAEL / 22 jan 2018
  De Israelische ambassade in Jordanië gaat weer in gebruik genomen worden. De diplomatieke post was gesloten sinds een schietincident in juli, waarbij twee doden vielen. Inmiddels zou Israel excuses hebben aangeboden.
 • Jordaanse koning Abdullah II op bezoek bij Abbas

  IN MIDDEN-OOSTEN / 8 aug 2017
  De Jordaanse koning Abdullah de Tweede was gisteren op bezoek bij de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas. De twee leiders spraken over het vredesproces met Israel en de recente crisis omtrent de Tempelberg.
 • Jordanië eist berechting Israelische ambassadebewaker

  IN ISRAEL / 27 jul 2017
  De bewaker die afgelopen week twee Jordaniërs heeft doodgeschoten op het terrein van de Israelische ambassade, moet berecht worden. Zo melden Jordaanse media. Anders zal het buurland van Israel het personeel van de diplomatieke post niet het land inlaten.
 • Detectiepoorten bij Tempelberg verwijderd

  IN ISRAEL / 25 jul 2017
  Israel is vanochtend vroeg begonnen met het ontmantelen van de detectiepoorten die vorige week bij de toegangswegen tot de Tempelberg waren geplaatst. De metaaldetectors waren geplaatst nadat terroristen twee Israelische politieagenten hadden doodgeschoten. De veiligheidsmaatregelen leidden echter tot grote protesten […]
 • Vermeende aanval op Israelische ambassade in Jordanië

  IN ISRAEL / 24 jul 2017
  Bij wat op een aanval op de Israelische ambassade in Amman lijkt, zijn zover bekend twee doden gevallen. Momenteel weigert Jordanië de Israelische beveiliger die heeft geschoten, het land uit te laten.
 • Hoge spanning rond crisis Tempelberg / Haram al-Sharif

  IN ISRAEL / 21 jul 2017
  Nadat afgelopen vrijdag drie gewapende mannen twee politieagenten - die de poorten naar de Tempelberg bewaakten - doodschoten, sloot Israel de toegang tot het gebied. Op de zondag daarop werd het weer geopend. Metaaldetectoren zijn ter plekke opgesteld om eventuele […]