Herzog bezoekt COP27 en opent eerste Israelische paviljoen

President Herzog bracht een bezoek aan de 27ste Klimaatconferentie in Egypte. Hier opende hij het eerste Israelische paviljoen. Ook tekende Israel samen met Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een hernieuwd verdrag.

(Screenshot van de ontmoeting tussen de presidenten van Israel en de VAE tijdens de 27ste Klimaatconferentie in Egypte)

De Israelische president Isaac Herzog bezocht samen met enkele ministers de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Het is de 27ste keer dat de conferentie plaatsvindt. De huidige Israelische premier Yair Lapid zou aanvankelijk ook naar de Egyptische badplaats afreizen. Hij annuleerde het bezoek echter naar aanleiding van de verloren verkiezingen, die Likoed-leider Netanyahu won.

Voor vertrek zei president Herzog dat “het klimaat bovenaan de prioriteitenlijst van Israel staat”. Echter arriveerde de Israelische delegatie wel zonder officiële steun van de regering om in 2050 een net zero CO2-uitstoot te bereiken. Het ontbreken van deze steun komt doordat het ministerie van Milieubescherming er nog niet in geslaagd was om de mondelinge toezegging van voormalig premier Naftali Bennett, die hij tijdens de 26ste Klimaatconferentie maakte om in 2050 een net zero CO2-uitstoot te bereiken, officieel vast te leggen.

Allereerste Israelische paviljoen

In Sharm-el-Sheikh had Herzog ontmoetingen met verschillende wereldleiders, waaronder de nieuwe Britse premier Rishi Sunak, de Jordaanse koning Abdullah II, president Mohammed bin Zayed van de VAE en de Marokkaanse prins Moulay Rachid.

Ook opende Herzog het allereerste Israelische paviljoen. Dit is een primeur, want op de 26 eerdere edities had Israel geen paviljoen. Dit is “een duidelijk bewijs voor de groeiende betrokkenheid van Israel bij het klimaatvraagstuk”, aldus Herzog. Op het Israelische paviljoen staan tien klimaattechnologiebedrijven. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van water, landbouw, hernieuwbare energie en woestijnvorming. Verder zullen er ook een reeks milieuoplossingen voor waterschaarste gepresenteerd worden.

Regionaal ecosysteem van duurzame vrede

Na de opening van het paviljoen gaf Herzog een toespraak. In zijn speech legde hij uit dat het “Midden-Oosten en Noord-Afrika twee keer zo snel opwarmen als het wereldwijde gemiddelde”. Hiermee staat het Midden-Oosten op de rand van een klimaatramp. Herzog vervolgde zijn speech door te benadrukken dat “Israel bereid is om het voortouw te nemen in het streven naar regionale klimaatbestendigheid”,  met name bij de ontwikkeling van een “regionaal ecosysteem voor duurzame vrede”.

Volgens Herzog bevindt de regio zich in een versneld proces van woestijnvorming, een zorgwekkende trend waartegen Israel een helpende hand kan bieden. Zo heeft Israel de kennis en het vermogen in huis om naar oplossingen te zoeken en watertekorten op te vangen. Om deze reden raadt Herzog aan dat het Midden-Oosten moet samenwerken om deze noodtoestand te voorkomen.

Hernieuwd verdrag tussen Israel, Jordanië en VAE

Herzog’s ontmoetingen met de Jordaanse koning en de president van de VAE gingen vooral over het verdrag dat de drie landen vorig jaar ondertekenden. De overeenkomst houdt in dat Jordanië een zonne-energiecentrale zal bouwen, gefinancierd door de VAE, om vervolgens energie op te wekken voor de Israelische markt. Israel zal op zijn beurt een ontziltingsinstallatie bouwen om Jordanië van meer water te voorzien. In het verdrag van vorig jaar gaven de betrokken partijen aan dat zij de mogelijkheid tot realisatie van dit plan gaan onderzoeken. Maar het waren ook vooral voornemens.

Afgelopen dinsdag, 8 november, kwamen de landen weer bij elkaar en ondertekenden een hernieuwd verdrag. Deze overeenkomst is belangrijk omdat de landen een stapje dichterbij komen om het beoogde plan daadwerkelijk te verwezenlijken. Daarnaast werd er beloofd dat alle partijen “blijven doorwerken aan de ontwikkeling en realisatie van de plannen” en er moet zichtbare vooruitgang geboekt zijn voor de Klimaatconferentie van volgend jaar. Bij het ondertekenen was ook de Amerikaanse Klimaatambassadeur John Kerry aanwezig.