Netanyahu toch niet naar de Emiraten

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 11 mrt 2021 JORDANIE NETANYAHU VAE

Het zou eindelijk gebeuren: premier Netanyahu zou een bezoek brengen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Door diplomatieke onenigheid met Jordanië ging de gedroomde reis van Netanyahu naar de VAE echter niet door. Inmiddels is een nieuwe datum geprikt.

 

Netanyahu zou een flitsbezoek brengen aan de Emiraten, een bezoek dat al meerdere malen was uitgesteld door de coronacrisis en het vliegverbod. Hoewel de Emirati’s hem liever niet zo kort voor de verkiezingen in Israel zagen verschijnen, gingen ze uiteindelijk toch akkoord. Zij waren ietwat sceptisch om te figureren in een mogelijk verkiezingsspotje van de Likoed. Maar gelukkig voor hen en helaas voor de premier zelf, Netanyahu moest in Jeruzalem blijven.

Waar eerst de blindedarmontsteking van Sara Netanyahu als schuldige van het niet doorgaan werd aangewezen, bleek later dat de situatie iets complexer lag dan gedacht werd. De nee kwam niet van Sara Netanyahu, die kwam uit Amman.

Jordanië gaf namelijk geen toestemming voor de overvlucht richting de VAE. Dit zou komen als diplomatieke reactie op het annuleren van het bezoek van de Jordaanse kroonprins aan de Tempelberg. Die annulering kwam er nadat er onenigheid was over veiligheidsmaatregelen bij het heiligdom – bij zijn entourage had hij meer bewakers dan van te voren aangegeven. Hoewel Jordanië later alsnog toestemming gaf aan Israel om door het Jordaanse luchtruim te gaan, was dat al te laat. Israel en de VAE hadden al een nieuwe datum geprikt.

Door het niet doorgaan van deze trip zal het de vraag blijven of de geruchten klopten dat Netanyahu tijdens het bezoek aan de VAE ook de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en/of de Soedanese premier Abdalla Hamdok zou spreken. De Israëlische premier gaf eerder deze week geen antwoord op een vraag van journaliste Lahav Harkov over zijn mogelijke ontmoeting met Bin Salman in november afgelopen jaar. Het bezoek van Netanyahu aan de VAE had een viering moeten zijn van de nieuwe diplomatieke banden tussen Israel en de VAE, die afgelopen jaar de banden aanhaalden met de Abraham-akkoorden en recentelijk ambassades openden in hun landen.