Netanyahu bezoekt vermoedelijk Saoedi-Arabië

Premier Netanyahu heeft zondagavond waarschijnlijk het eerste bezoek van een Israelisch staatshoofd gebracht aan Saoedi-Arabië. De premier stelde de wekelijkse kabinetsvergadering een dag uit, en vliegtuigspotters signaleerden dat een privéjet die de premier vaak gebruikt, een wel heel bijzondere vlucht maakte: van luchthaven Ben-Goerion naar het zuiden, langs de Egyptische kust, om Jordaans luchtruim heen, en met een scherpe bocht de Golf van Akaba over, naar de Saoedische plaats Neom. 

Netanyahu’s diplomatieke privéjet

Het vliegtuig, T7-CPX, een Gulfstream IV geregistreerd in San Marino, een landje zonder vliegveld, is eigendom van Israelisch miljardair Ehud Angel, mediabaron en een vriend van Netanyahu. Het toestel werd eerder gebruikt voor discrete diplomatieke vluchten van Netanyahu en Mossad-chef Yossi Cohen naar onder meer Oman, Rusland, Bahrein en Soedan. Eerder ontstond ophef toen de premier hetzelfde vliegtuig op overheidskosten wilden charteren voor zijn vlucht naar Washington om de Abraham-akkoorden te tekenen, in plaats van de geplande vlucht van El Al.

In de Saoedische geplande stad Neom – pas sinds 2019 in aanbouw, nu nog zonder inwoners – waren de Israelische premier en Mossad-chef Yossi Cohen naar alle waarschijnlijk aanwezig bij een ontmoeting tussen Amerikaans buitenlandminister Mike Pompeo, en Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud. Terwijl Netanyahu bij een belangrijke bespreking over de begroting wegbleef, en nergens in Israel te vinden was, tweette zijn hoofdassistent sociale media Topaz Luk: “Terwijl Gantz politieke dealtjes sluit, sluit de premier vrede.”

Zowel vertrekkend Amerikaans president Donald Trump als Israelisch premier Benjamin Netanyahu hebben na de normalisatiedeals met de VAE, Bahrein en Soedan gehint naar meer normalisatiedeals in de nabije toekomst.

Geen woord gerept, geen officiële betrekkingen, wel goede relatie 

Geen van de hoogstwaarschijnlijk aanwezigen bij de geheimzinnige bijeenkomst in Saoedi-Arabië repte een woord over de aanwezigheid van een Israelische delegatie. Defensieminister en vicepremier Benny Gantz (Blauw Wit) klaagde dat Netanyahu opnieuw op het laatste moment een kabinetsvergadering verzette, en werd zoals inmiddels gebruikelijk is niet ingelicht over de diplomatieke ouvertures van de premier. Eerder werden de coalitiepartners van de premier ook niet ingelicht over de deals met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, totdat deze in het nieuws verschenen.

Hoewel Saoedi-Arabië geen officiële diplomatieke betrekkingen met Israel kent, zijn de informele contacten tussen de twee landen al een aantal jaren goed. Dit jaar opende Saoedi-Arabië voor het eerst haar luchtruim voor alle vluchten van en naar Israel, voorheen onbespreekbaar. Saoedisch buitenlandminister Faisal bin Farhan al-Saud benadrukte zondag nogmaals het inmiddels bekende standpunt van Saoedi-Arabië tegenover Israel: “Wij zijn al langer voorstanders van normalisatie met Israel, maar eerst moet iets heel belangrijks gebeuren: een permanente en volledige vredesovereenkomst tussen Israel en de Palestijnen.”

Netanyahu stapt aan boord van zijn favoriete privéjet, T7-CPX, waarvan de bewegingen nauw gevolgd worden door kenners (GPO/Kobi Gideon)