Eerste commerciële vlucht van Israël naar VAE een feit

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 31 aug 2020 SAOEDI-ARABIE VAE

Vandaag heeft voor het eerst een commerciële vlucht van Israël naar de Verenigde Arabische Emiraten plaatsgevonden. Het is tevens voor het eerst dat een Israëlisch vliegtuig gebruik maakt van Saoedisch luchtruim.

El Al vlucht LY971 schreef maandag geschiedenis als eerste directe commerciële vlucht tussen Israël en de VAE. De in Israël geregistreerde Boeing 737 met aan boord Israëlische en Amerikaanse delegaties vloog voor een groot deel door het luchtruim van Saoedi-Arabië, wat  tevens een historische mijlpaal is.

Vluchtnummer 971 verwijst naar de telefonische landcode van de VAE. Dinsdag vliegt de Boeing van El Al terug naar Tel Aviv met vluchtnummer 972, de landcode van Israël. Op het toestel, dat vernoemd is naar de Israëlische stad Kiryat Gat, is speciaal voor de gelegenheid in het Arabisch, het Engels en in Hebreeuws het woord “vrede” geplakt.

“De duur van de vlucht met de verkorte route boven Saoedi-Arabië zal drie en een half uur zijn, in plaats van wat ongeveer acht uur zou zijn geweest als we in oostelijke richting zouden vliegen, ” aldus de piloot bij de aanvang van de vlucht. “Aan het einde van deze historische non-stop vlucht zullen de wielen van dit vliegtuig, met de vlag van de staat Israël op de staart, op de landingsbaan van Abu Dhabi, de hoofdstad van de VAE, landen. Dit zal een belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis zijn, net zoals El Al er was toen er vrede werd gesloten tussen Jeruzalem en Caïro en Amman,” verwijzend naar de vrede met Egypte en Jordanië. De kapitein van de eerste commerciële vlucht tussen Israël en de Emiraten sprak tevens de hoop uit in de toekomst meer dergelijke historische vluchten te kunnen maken.

De Israëlische en Amerikaanse diplomaten zijn naar de VAE afgereisd om te onderhandelen over de eerder aangekondigde normalisatie tussen Israël en de Emiraten. In aanloop hiernaar heeft de president van de VAE een decreet uitgevaardigd om een 48 jaar oude wet op het boycotten van Israël nietig te verklaren.

De passagiers van vlucht LY971 werden verwelkomd door VAE-minister van staat voor Buitenlandse Zaken Anwar Gargash en andere VAE-topfunctionarissen.  Aan boord was onder andere Jared Kushner, adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump. Bij aankomst op Abu Dhabi International Airport gaf Kushner een korte toespraak waarbij hij Saoedi-Arabië bedankte voor het toestaan van de commerciële vlucht. De adviseur van Trump merkte op dat hiermee de vliegtijd aanzienlijk was verkort en de normalisatie tussen Israël en de VAE sneller gevierd kon worden.

Adviseur van de Amerikaanse National Security Agency Robert O’Brien noemt de normalisatie “de meest significante stap richting vrede in het Midden-Oosten in de afgelopen 25 jaar. Zijn Israëlische collega Meir Ben Shabbat sprak in het Arabisch en stelde dat er “geen grenzen zijn aan de potentiële samenwerking”.

Kushner riep de rest van de regio op zich aan te sluiten. De adviseur van Trump was niet te spreken over tegenstanders van de normalisatie: “Ze maken gebruik van verdeeldheid om de macht te behouden”. Volgens Kushner hebben de Verenigde Staten er veel aan gedaan om vrede met de Palestijnen te bereiken maar, zo stelt hij, zijn de Palestijnen niet klaar voor vrede. “We kunnen niet meer vrede willen dan dat zij vrede willen”, zei hij. “Als ze er klaar voor zijn, zal de hele regio hen enthousiast verheven en vooruit helpen. Maar ze kunnen niet vast blijven zitten in het verleden. “