PA en Jordanië beschuldigen Israel van het ‘verjoodsen’ van de Westmuur

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 11 jan 2021 JERUZALEM JORDANIE PA WESTMUUR

Zowel de Palestijnen als Jordanië beschuldigen Israel van het ‘verjoodsen’ van het plein bij de Westmuur. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de VN-Veiligheidsraad op om de “bezettingsmacht te laten stoppen met haar misdaden tegen de Al-Aqsamoskee”.

Momenteel vinden er renovaties plaats bij het plein voor de Westmuur, maar volgens de Palestijnse Autoriteit en Jordanië gaat het om “opgravingen”. Zij stellen dat deze acties onderdeel zijn van een Israelisch plan om het gebied rond de Westmuur, wat zij de Al-Buraqmuur noemen, compleet te “verjoodsen”. Volgens hen is de Buraqmuur de plaats waar Mohammed zijn vliegend paard, Buraq, vastbond, voor hij opsteeg naar de hemel.

Ook stelt de Jordaanse Waqf, de islamitische stichting die de Tempelberg beheert, dat de renovaties bij de Westmuur een schending zouden zijn van UNESCO-regels. De Palestijnen noemen het verder een aanval op de westelijke muur van de Al-Aqsamoskee. Sjeik Ikrima Sabri, voormalig moefti van Jeruzalem, noemt de renovatiewerkzaamheden een “aanval op moslims en het veranderen van de identiteit van Jeruzalem door het bewerken van islamitisch erfgoed”. Daarnaast stelt hij dat Israel bezig is met het versterken van de “leugen” dat Jeruzalem een unieke en centrale plek kent in de Joodse geschiedenis, cultuur en godsdienst. De unieke en centrale positie van Jeruzalem voor het Joodse volk wordt al decennia ontkend door vele Palestijnen.

Jordanië roept Israel op om niet zomaar grote veranderingen aan te brengen in de Oude Stad van Jeruzalem en veroordeelt de “opgravingen bij de Al-Buraqmuur, wat een integraal onderdeel is van de Al-Aqsamoskee”. Verder worden de Israelische activiteiten neergezet als een schending van internationaal recht. Begin december, tijdens een ontmoeting tussen ministers Gabi Ashkenazi en Ayman Safadi op de Allenby-brug, had Jordanië al aangedrongen met vergelijkbare opmerkingen omtrent de Tempelberg. Gedurende dat gesprek riep Jordanië ook op om tot een tweestatenoplossing te komen tussen Israel en de Palestijnen.

De houding van de Palestijnen en Jordanië is een wereld van verschil met die van de VAE en Bahrein. Waar de Joodse connectie met Jeruzalem door hen volledig ontkend wordt, waren enkele Emirati’s en Bahreini’s recentelijk nog te gast bij een Chanoeka-ceremonie bij de Westmuur.