Australische regering klaar om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 11 dec 2018 AUSTRALIë ISRAEL JERUZALEM

De Australische regering staat op het punt om Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israel te erkennen, zo melden media als Haaretz en het Australische SBS News vandaag.

De erkenning, die al langer in de maak is, zou vandaag in de Australische ministerraad worden vastgesteld en morgen worden gepresenteerd. Het is onduidelijk of Australië alleen West-Jeruzalem als hoofdstad erkent of de algemene aanduiding Jeruzalem zal gebruiken. Eerder hebben de Verenigde Staten en enkele andere landen hun ambassade naar Jeruzalem verplaatst. Ook de nieuwe president van Brazilie heeft aangekondigd van zins te zijn om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel en de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. 

De Australische ambassade in Israel zou niet vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem worden verplaatst. In plaats daarvan opent Australië een consulaat in West-Jeruzalem, waarvoor het land naar schatting 200 miljoen dollar zal uittrekken.

De Australische regering wordt geleid door de Liberale Partij. In augustus won Scott Morrison een interne strijd van de voormalige leider Malcolm Turnbull, waarop Morrison zowel het leiderschap van de Liberale Partij als het Australische premierschap van Turnbull overnam. Premier Morrison is meer uitgesproken rechts en christelijk dan zijn voorganger.

Uit angst voor de reactie van islamitisch buurland Indonesië was voormalig premier Turnbull niet van zins de ambassade te verplaatsen. De erkenning van Jeruzalem als Israelische hoofdstad zonder het verhuizen van de ambassade toont aan dat Australië een balans heeft moeten vinden tussen haar eigen opvattingen over de status van Jeruzalem en haar geopolitieke belangen in de regio.

Premier Morrison stelt dat de erkenning van Jeruzalem binnen het raamwerk van de door Australië gesteunde tweestatenoplossing moet worden gezien. Deze erkenning betekent dus geen verandering in de politieke zienswijze van de Australische regering. 

Afbeelding: De Australische premier Scott Morrison neemt een selfie tijdens een van zijn werkbezoeken. Bron: de Facebookpagina van premier Scott Morrison.