Outsider Avi Gabbay nieuwe leider Arbeiderspartij

IN ISRAEL / Door: CIDI / 11 jul 2017 VERKIEZINGEN ISRAEL KNESSET

Gisteravond heeft Avi Gabbay de lijsttrekkersverkiezingen van de Israelische arbeiderspartij gewonnen. Zijn overwinning komt als een verrassing, daar zijn tegenstander Amir Peretz als de favoriet werd gezien.

In een Tweet heeft Peretz zijn verlies toegegeven en feliciteert hij Gabbay. De oud-minister liet weten dat hij en zijn achterban achter Gabbay staan en hem zullen helpen in de stoel van minister-president te komen. Peretz zegt in Gabbay de sleutel te zien tot het winnen van Netanyahu in de volgende verkiezingen.

Peretz en Gabbay namen het tegen elkaar op in de tweede ronde van de partijverkiezingen. Vorige week bij de eerste ronde deden er nog negen kandidaten mee, waaronder de huidige leider Isaac Herzog. Na zijn verlies in de eerste ronde, riep Herzog zijn achterban op om op om bij de tweede ronde op Peretz te stemmen.

Gabbay heeft zijn wens geuit dat tot aan de verkiezingen, Herzog de leider van de oppositie in de Knesset blijft. De oppositieleider twitterde de nieuwe partijleider te zullen steunen in het versterken van de partij en het vervangen van de huidige regering.

De arbeiderspartij staat er momenteel slecht voor in de peilingen. De hoop bij de partij is dan ook dat met Avi Gabbay als nieuwe lijsttrekker, de strijd kan worden aangegaan met Likoed. In zijn overwinningstoespraak zei Gabbay dan ook: “Aan allen die treurden dat de arbeiderspartij niet een alternatief voor de regering was, aan alle Israeli’s die de hoop op verandering zijn verloren, het antwoord is deze avond”. “Ons pad zal tot een nieuwe regering leiden, ik roep de inwoners van Israel op met mij mee te doen.”

 

Zie hieronder een campagnefilmpje van Avi Gabbay voor de partijverkiezingen, getiteld: “Gabbay’s aanhangers aan het woord”:

 

 

Bron foto: Ofer Vaknin.

Bronnen: The Times of Israel, Haaretz, Ynet.