Barak stapt na de verkiezingen uit politiek

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 26 nov 2012 GAZA HAMAS VERKIEZINGEN

Minister van Defensie Barak zal na de verkiezingen van 22 januari 2013 de politiek verlaten. Dit verklaarde hij zojuist, maandag 26 november, in een persverklaring.

Barak heeft weken geworsteld met het idee om uit de politiek te stappen, zei hij. Zijn familie gaf de doorslag; na jaren van inzet voor de staat Israel wil de oud-premier nu meer tijd door gaan brengen met zijn gezin.

Vanochtend deden veel geruchten de ronde in Israelische media, zoals YnetNews en Times of Israel, dat Barak mogelijk zou overstappen naar een andere partij. De voorman van de Onafhankelijkheidspartij, ontstaan in 2011 na afsplitsing van de Arbeid, staat er met zijn partij in de peilingen niet goed voor. Peilingen wijzen uit dat de Onafhankelijkheidspartij bij de komende verkiezingen gemarginaliseerd zal worden.

Premier Netanyahu zei dat hij het besluit van de minister Barak respecteert en bedankte hem voor de samenwerking en zijn grote bijdrage aan Israels veiligheidssituatie. Netasnyahu verwees hiermee naar de lange staat van dienst van Ehud Barak. Hij was de hoogste generaal, de Ramatkal, van 1991-1995, minister van Buitenlandse Zaken in de periode 19950-1996, premier van 1999-2001 en minister van Defensie vanaf 2007.

Ook vanaf Palestijnse kant komen reacties op het vertrek van Barak. Hamas woordvoerder Fawzi Barhoum zei tegen het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an dat Barak zijn terugtreding bewijst dat Israelische regering gefaald heeft met ‘Pillar of Defense’. De Palestijnse activist Mustafa Barghouti beschreef het vertrek van Barak als “het eerste resultaat” dat is bereikt door de overwinning op Israel door het Palestijnse verzet in Gaza en dat een ”berechting door het Internationaal Strafhof” te Den Haag nu tot de mogelijkheden behoort.