Baudet bagatelliseert antisemitismeperikelen bij Buitenhof

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 1 feb 2021 ANTISEMITISME BAUDET FVD

Afgelopen zondag was FvD-voorman Thierry Baudet te gast bij Buitenhof in het kader van de naderende verkiezingen. Twan Huys interviewde hem over zijn partijprogramma en over de perikelen rond de geplaagde partij.

FvD-lijsttrekker Thierry Baudet bij Buitenhof. (bron: screenshot NPO)

Op een gegeven moment kwam het sluimerende probleem van antisemitische aantijgingen aan het adres van Forum voor Democratie en Baudet zelf ter sprake in het interview. Huys refereerde naar een incident in de Amsterdamse gemeenteraad, waar raadslid Anton van Schijndel het gebruik van de Hitlergroet door demonstranten op het Museumplein trachtte te bagatelliseren door te stellen dat die mensen erg kwaad en emotioneel zouden zijn geweest. Baudet wuifde het echter weg met het volgende: “[Van Schijndel] is getrouwd met een Joodse vrouw, heeft Joodse kinderen, geen sprake van dat hij op een of andere manier nazistisch gedachtegoed zou willen propageren, dat geldt trouwens voor niemand in onze partij… het is geen vergoelijken, dit is een hetze, spijkers op laag water zoeken om een verhaal te construeren wat er niet is. Iedereen wijst alles van de hand.”

Vervolgens ging Huys in op het recente onderzoek naar antisemitisme binnen de jongerenbeweging, die werd geleid door Wybren van Haga. CIDI noemt dit onderzoek compleet ongeloofwaardig. In het interview in de Volkskrant stelde Baudet dat de appjes in de jongerenbeweging een randverschijnsel waren. Zo noemt hij de beschuldigingen “totale onzin” en verklaart hij het als volgt: “Er zijn een paar jongeren die belachelijke dingen hebben geappt. Maar dat is een absoluut smaldeel.” De appjes die rondgingen bij jongerenbeweging en de reactie van de partij omschreef Baudet als volgt bij Buitenhof: “Er is niets aan de hand, alleen dat enkele mensen dingen hebben geschreven die onaanvaardbaar zijn in een politieke partij, die zijn eruit gezet – and that’s it. Punt.” 

Huys vroeg aan Baudet waarom dat onderzoek niet onafhankelijk werd gedaan, zoals het onderzoek wat de Universiteit Leiden deed naar aanleiding van aantijgingen van antisemitisme aan het adres van hoogleraar en oud-FvD-senator Paul Cliteur.

Baudet vond dat dit soort perikelen, die eerder uitgebreid in HP De Tijd en Parool aan bod kwamen intern moesten worden opgelost en dat FvD dat ook prima zelf kan. Dit herhaalde hij in de Volkskrant, waarin hij stelde dat het onderzoek naar eer en geweten is uitgevoerd. Helaas heeft Baudet dus niet geluisterd naar de oproep van velen, waaronder CIDI, om een onafhankelijk onderzoek naar antisemitisme in te stellen – en blijft daarmee de stelling ongeloofwaardig dat de antisemitismeproblematiek bij de partij zou zijn opgelost .

Het beruchte diner 

Verder in het gesprek kwam het op de beruchte diner waar Forum uiteenviel, waarna onder andere Eerdmans, Pouw-Verweij en Vlaardingerbroek uit de partij stapten. Huys refereerde naar de uitspraken van Baudet: “George Soros is degene die de coronapandemie heeft bedacht” en “bijna iedereen die ik ken is antisemiet”. Baudet wees de lezing van de presentator van de hand en stelde dat die uitspraken uit de context van de discussie waren getrokken. Hij zei zich ook niet te herkennen in de woorden van Pouw-Verweij, ook zijn compagnon Efraïm, van Joodse afkomst, zou volgens Baudet dat niet herkennen. Zo vertelde hij aan Twan Huys: “Ik heb dit volgens mij al heel vaak weersproken, ik heb gezegd dat ik me op geen enkele manier herken. zij kwamen er mee dat dit is gebeurd, ik heb het gevraagd aan Olaf Efraïm, die zelf overigens ook een Joodse achtergrond heeft, hele avond naast mij gezeten, of hij dit herkende. Nee, aldus Efraïm. De helft zegt ja de helft zegt nee, wat ik me herinner wat ik heb gezegd: áls kritiek op Soros antisemitisch is, nou dán is iedereen die ik ken antisemiet. Met andere woorden, het is belachelijk om kritiek op Soros antisemitisme te noemen.”

Baudet neemt in het interview met Twan Huys “totaal afstand van die uitspraken, het slaat ook nergens op… ik werk samen met mensen van alle afkomsten, ook van Joodse komaf, ik heb geen enkele antisemitische opvattingen of nazistische of racistisch, wat allemaal wordt aangewreven, het is gewoon niet waar. Het is er niet.”

In een interview in de Volkskrant stelde Baudet daarentegen dat het een grap was, die gemaakt werd bij een hapje en een drankje. Verder beweerde Baudet in het interview dat hij het zich niet helder kon herinneren.

Het valt op dat als Baudet wordt aangesproken op deze gebeurtenissen, dat hij dan snel zijn Joodse connectie erbij haalt als tegenargument. Tegen Huys zei hij dat hij “ook met Joden werkt” en wel degelijk geen antisemiet is. Het is een terugkerende repliek van Baudet, waar ook zijn aanhangers graag gebruik van maken. Het argument “ik heb Joodse vrienden”, laat staan “ik ben pro-Israel” vrijwaart iemand niet van het probleem van zijn eigen antisemitische tendensen en uitspraken.

Ook stelt hij dat die aantijgingen steeds terugkeren om hem en zijn partij in een kwaad daglicht te stellen. In de Volkskrant noemt Baudet die aantijgingen totale onzin. Zo zegt hij: ‘‘Nee. Ik heb op geen enkele manier een hekel aan of een afkeer van mensen van Joodse komaf. Binnen onze partij zijn allerlei mensen actief met zo’n achtergrond. Ik heb twaalf boeken geschreven en ook daarin is het op geen enkele manier terug te vinden. Ik kan het niet plaatsen.” 

Al met al lijkt de FvD-voorman het institutionele antisemitisme rondom zijn persoon en partij niet serieus te nemen. Hij blijft weigeren een onafhankelijk onderzoek te laten verrichten, en wuift beschuldigingen met drogredenen van de hand.