Beitar weigert oefenwedstrijd tegen Barcelona

Beitar Jeruzalem heeft een geplande oefenwedstrijd tegen FC Barcelona afgelast. Barcelona eiste, nadat afgesproken was dat Beitar thuis zou spelen, dat het duel buiten Jeruzalem moest plaatsvinden om politieke redenen.

Beitar-fans (Adir Benyamini/Wikimedia Commons)

“Met groot verdriet heb ik de wedstrijd tegen Barcelona moeten afzeggen,” schreef clubeigenaar Moshe Hogeg in een Facebook-post. “Nadat ik het contract ontving om te ondertekenen, waaruit de ondubbelzinnige eis bleek dat de wedstrijd niet in de hoofdstad Jeruzalem zou plaatsvinden, en een paar andere eisen die mij niet bevielen, lag ik daar wakker van, dacht veel na, en besloot dat ik in de eerste plaats een trotse Jood en Israëli ben. … Een wedstrijd tegen Beitar Jeruzalem hoort in Jeruzalem plaats te vinden.”

Barça stelde de eis onder druk van de Palestijnse voetbalbond PFA. Palestijns federatievoorzitter Jibril Rajoub klaagde bij wereldvoetbalconfederatie FIFA dat Beitar een ‘racistische club’ zou zijn. BDS-activisten klaagden online dat het Teddy Stadion van Beitar ‘dichtbij de omstreden wijken Silwan en Sheikh Jarrah’ zou liggen, en gebouwd zijn ‘op het bloed van Palestijnen’. Het Teddy Stadion ligt in het zuidwesten van Jeruzalem, aan de Israelische kant van de groene lijn. Wel staat de harde kern van Beitar-fans, La Familia, bekend om racistische uitspattingen tegen Arabische en islamitische spelers van tegenstanders én hun eigen club, en deelname aan extreemrechtse rellen.

De Palestijnse voetbalbond probeerde in 2015 Israel door FIFA te laten schorsen van deelname aan internationale wedstrijden. Israel speelde vanaf 1948 onder de Aziatische voetbalconfederatie AFC, maar werd voortdurend geboycot door Arabische teams. Mede hierdoor plaatste het land zich voor het WK van 1970 – Israel kreeg voor geboycotte kwalificatiewedstrijden telkens een reglementaire overwinning van 3-0 toegewezen. Onder druk van Arabische landen werd Israel de AFC uitgezet. Het land speelde in de jaren ’80 van de vorige eeuw zelfs enige tijd onder de confederatie OFC van Oceanië(!). Om praktische redenen is Israel sinds 1994 lid van Europese voetbalbond UEFA.

Argentinië, het nationale team van Barcelona’s sterspeler Lionel Messi, zegde in 2019 al een oefenwedstrijd tegen Israel af onder druk van Palestijnse actiegroepen en voetbalbond.