Voetbalhooligans opgepakt bij straatprotesten

In Jeruzalem zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 16 voetbalhooligans opgepakt, na een gewelddadige verstoring van straatprotesten tegen de regering. Duizenden Israeli’s uiten al weken hun woede over beleid van de regering en de corruptieschandalen rondom president Netanyahu. Leden van de extreemrechtse groep Beitar Jerusalem-fans La Familia vielen journalisten aan en gooiden stenen naar Arabieren.

Israelische politie bij straatprotesten tegen Netanyahu, 30 juli 2020 (Ahmad Gharabli/AFP)

Agenten stonden donderdag klaar bij de ambtswoning van de premier in Jeruzalem. Zo’n 2000 Israeli’s protesteerden tegen Netanyahu, en een poging van voetbalhooligans om de demonstranten aan te vallen werd tegengehouden. Op zo’n kilometer afstand van de demonstratie, bij het oude treinstation, werden de Beitar-fans opgepakt na het mishandelen van een journalist en het gooien van stenen naar Palestijnse auto’s. Omstreeks middernacht gingen de anti-Netanyahudemonstranten rustig naar huis.

Op dinsdag werd al een groep demonstranten buiten de ambtswoning aan Balfour Street aangevallen door leden van hooliganbende La Familia met gebroken flessen en pepperspray, waarbij drie gewonden vielen. Drie verdachten werden daarvoor al donderdag opgepakt. Op woensdag markeerden honderden Israeli’s het begin van Joodse rouw- en vastendag Tisja Beav, door zittend in Balfour Street de rouwgebedsdienst van de avond te lezen voor de Israelische democratie. 

‘Laatste Avondmaal’

Wat de Israelische premier zelf vooral zorgen baarde, was de onthulling van een kunstinstallatie op het Rabinplein in Tel Aviv op woensdag. Netanyahu werd door kunstenaar Itai Zalait afgebeeld aan een eenzaam feestmaal, die ‘Het Laatste Avondmaal’ van de Israelische democratie voorstelde. ‘Doodsbedreigingen worden niet getolereerd, inclusief deze verachtelijke dreiging om mij te kruisigen,’ waarschuwde de premier. Hij werd onder meer afgebeeld met champagne en sigaren, die het onderwerp zijn van één van de aanklachten tegen hem.

‘The Last Supper’, Itai Zalait, polymeerhars, 29 juli 2020 (AFP/Jack Guez)

Betogers zijn boos over corruptie in de Israelische regering, de controversiële aanpak van het coronavirus en de resulterende financiële crisis. Er worden opnieuw grote demonstraties in het weekend verwacht: wegen in Jeruzalem en bij de privéwoning van Netanyahu in Caesarea zijn afgezet door politie. “Het recht om te protesteren is een grondrecht,” volgens een woordvoerder van de politie. “De politie zal alles doen om dit recht te beschermen, en optreden tegen iedereen die geweld gebruikt.”