Proces Netanyahu van start; wordt wellicht verplaatst

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 26 mei 2020 NETANYAHU RECHTSZAAK

Het proces tegen Benjamin Netanyahu voor een drietal beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik ging zondag van start. Naar verwachting zal de premier pas volgend jaar weer in de rechtzsaal moeten verschijnen.

Premier Netanyahu gaf voor de zitting een toespraak, vergezeld door Likoed-ministers en -Knessetleden (Foto: Yonathan SINDEL / POOL / AFP)

Netanyahu staat terecht voor omkoping van en door verschillende topmannen van Israelische mediabedrijven, waaronder Arnon Mozes van Ynet en Shaul Elovich van Bezeq, die in dezelfde zaak terechtstaan. Het proces zou oorspronkelijk 17 maart beginnen, maar werd kort voor die datum uitgesteld wegens het coronavirus. Het is de eerste keer dat een regerend Israelisch premier voor de strafrechter staat.

De Rechtbank Jeruzalem bespreekt de mogelijkheden om het proces te verplaatsen naar een congrescentrum, vanwege de logistieke uitdagingen van het berechten van een premier. Wegen rondom de rechtbank moesten worden afgesloten, en de rechtbank kon rondom de zitting geen andere zaken behandelen. Protesten tegen en openbare steunbetuigingen voor Netanyahu braken uit buiten de rechtbank en buiten de ambtswoning van de premier in Jeruzalem.

Geen poedel

Vlak voor de zitting noemde de premier de strafzaak tegen hem een “schandalige en waanzinnige” poging een “sterke rechtse premier” af te zetten. Hij gaf bij de rechtbank een toespraak vergezeld door een aantal Likoed-ministers. “Ik ben geen poedel, dus willen ze me weg hebben,” klaagde Netanyahu over de politie, het OM en linkse journalisten, die volgens hem tegen hem samenspannen. Hij riep op om zijn hele proces live op televisie uit te zenden ten behoeve van transparantie.

Netanyahu moest ter zitting bevestigen dat hij de aanklachten tegen hem gelezen en begrepen had. Hij weigerde op de beklaagdenbank plaats te nemen tot journalisten de zaal hadden verlaten.

Oppositieleider Yair Lapid beschuldigde de premier ervan een “burgeroorlog” te willen beginnen om zijn eigen hachje te redden. “Nu hij zijn ministers met hem meesleept naar de rechtbank, zijn volgelingen opstookt en ons tot een burgeroorlog probeert te leiden, kan hij geen premier meer blijven. 

Therapie voor Sara en Yair

Voormalig premier Ehud Olmert hield zich niet in. Hij noemde ‘Bibi’ op de radio een “crimineel, een schurk, een dief.” Hij sprak de hoop uit dat Sara en Yair Netanyahu psychische hulp zouden krijgen. Olmert trad in 2008 af als premier toen hij strafrechtelijk beschuldigd werd van corruptie en belemmering van de rechtsgang, en zat als eerste voormalig premier vanaf 2018 zestien maanden achter tralies.

Aangezien de komende zittingen in het proces administratief van aard zijn, zal Netanyahu pas weer voor de rechter moeten verschijnen bij de bewijsvoering. Dit zal naar verwachting pas begin volgend jaar aan de orde zijn.