Aanklacht ingediend tegen Netanyahu

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 29 jan 2020 AANKLACHT NETANYAHU

Officier van justitie Avichai Mandelblit heeft dinsdag een aanklacht ingediend tegen premier Netanyahu voor drie aparte gevallen van omkoping, vertrouwensbreuk en fraude.

Klaagschrift tegen Netanyahu d.d. 28 januari 2020

Klaagschrift tegen premier Netanyahu

Champagne, Ynet en duikboten

De aanklacht werd ingediend nadat Netanyahu dinsdagochtend zijn verzoek om immuniteit van strafvervolging had ingetrokken, toen duidelijk was geworden dat dit verzoek door een Knesset-commissie zou worden afgewezen. Netanyahu wordt onder meer vervolgd voor het omkopen van directeur Shaul Elovitch van Israëlische telecomgigant met belastingvoordelen in ruil voor positieve online berichtgeving, omkoping door miljardairs Arnon Milchan en James Packer met flessen champagne en sigaren ter waarde van honderdduizenden dollars, en illegale deals met nieuwsbaron Arnon Mozes, eigenaar van de Yedioth Achronoth Group. Hij wordt uiteindelijk niet vervolgd voor de affaire rond de aanschaf van drie onderzeeërs voor miljarden euro’s, waarbij hij eveneens van omkoping verdacht werd.

Het klaagschrift werd ingediend bij de rechtbank terwijl Netanyahu in Washington samen met President Trump een vredesplan voor de regio aan het bespreken en presenteren was, de zogenaamde Deal van de Eeuw. “Netanyahu is in Washington voor een historische gebeurtenis. Waarom heeft het OM zo’n haast om hem te vernederen?” klaagde Defensieminister Naftali Bennett. Mandelblit gaf aan dat hij verplicht was de aanklacht in te dienen, zodra er vanaf 28 januari geen immuniteitsverzoek meer in behandeling was.

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de staat Israël dat een regerend premier crimineel vervolgd wordt. Mede onder druk van Benjamin Netanyahu trad Ehud Olmert in 2008 af als premier omdat hij strafrechtelijk werd aangeklaagd (en uiteindelijk tot een gevangenisstraf veroordeeld), eveneens voor omkoping en corruptie. Dat was niet de enige keer dat een Israëlisch politicus achter tralies belandde. Onder meer voormalig president Mosje Katsav zat ook zo’n 5 jaar, voor verkrachting en seksuele intimidatie van meerdere vrouwen, belemmering van de rechtsgang en fraude. Deze trad ook af in 2007 voordat de aanklacht werd ingediend, als deel van zijn straftransactie.

Aanklager Mandelblit betreurde in november, toen het klaagschrift al klaar lag, dat het zover was gekomen. “Dit is een zware en droevige dag. Maar niemand in Israël staat boven de wet. Het recht is geen kwestie van links of rechts, en mag geen politieke speelbal worden.”