Bennett op bezoek bij Poetin

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 22 okt 2021 BENNETT RUSLAND

De Israelische premier Naftali Bennett (Yamina) heeft vandaag een ‘flitsbezoek’ gebracht aan Rusland. In Sotsji, in het zuiden van het land, ontmoette hij de Russische president Vladimir Poetin. De twee hebben gesproken over regionale uitdagingen. De nadruk van het gesprek lag op Iran, maar ook de huidige situatie in Syrië kwa aan bod.

Het was voor het eerst dat Bennett een ontmoeting had met Poetin, en naar verluid was de sfeer goed. Bennett werd hartelijk ontvangen en gedurende het gesprek liet Poetin al snel weten dat wat Rusland betreft de banden tussen hen en Israel net zo goed blijven als toen Benjamin Netanyahu premier was. Bennett noemde daaropvolgend Poetin ‘een vriend van het Joodse volk’. Tevens benadrukten zij de rol van de vele Russischtaligen in Israel, die zij een brug tussen Israël en Rusland noemden.

De twee leiders spraken over Syrië, een land waar Rusland zowel diplomatiek als militair veel invloed heeft. In het verleden was er nog wel eens onenigheid tussen beiden vanwege Israelische luchtaanvallen en de Russische steun aan de Syrische president Assad. Ook het atoomprogramma van Iran kwam ter sprake, waarin Bennett herhaalde dat wat Israel betreft alle opties op tafel liggen om Iran van een kernwapen te weerhouden. Daarnaast waren coronavaccins onderwerp van gesprek, zo spraken zij over de mogelijkheid dat Israel het Russische Sputnik-vaccin gaat erkennen, zodat ook Russen straks Israel weer kunnen bezoeken.

Banden niet altijd even goed

Van oudsher is antisemitisme een groot probleem in Rusland. Onder het Tsarenrijk hadden Joden amper rechten en mochten zij alleen maar in een bepaald geografisch gebied wonen. Het was ook de Tsaristische geheime dienst die ‘de Protocollen‘ maakte en verspreidde. Dit antisemitische neppamflet blijft helaas populair onder Jodenhaters.

Onder het Sovjetbewind begon de relatie tussen Israel en Rusland voortvarend, men zag Israel als een mogelijk nieuw socialistisch land. Maar door de Koude Oorlog en de steun van de Sovjet-Unie aan de Arabische landen werden de banden al snel afgebroken en begon het land felle acties te ondernemen tegen Israel en het zionisme. Ook werden Joden vervolgd en verboden om naar Israel te gaan. Pas na de val van de Sovjet-Unie in 1991, werden de banden tussen Israel en Rusland weer volledig hersteld.