CIDI aanwezig op SERET Filmfestival Amsterdam

IN NEDERLAND / Door: MIKE DURAND / 21 okt 2016 CIDI DIALOOG GAZA ISRAEL WESTBANK

logo_home-seretZondag 6 November verzorgt CIDI een vertoning van twee documentaire films, beide over de relaties tussen Joden en Arabieren in Israel. De regisseur Nitsan Ofir zal daarna in gesprek gaan met het publiek. De vertoning vindt plaats in bioscoop Rialto te Amsterdam op 14:30. De films zijn Almost Friends [Bijna vrienden] (regie Nitzan Ofir), en de prijswinnende korte film Women in Sink [Vrouwen in harmonie] (regie Iris Zaki). Beide films zijn in het Engels ondertiteld.

Almost friends [Bijna vrienden]

Almost friends [Bijna vrienden] is het laatste project uit de koker van de broers Barak en Tomer Heymann, die vooral films met sociale-politieke oriëntatie maken of produceren. Bijna vrienden stelt de vraag:  bestaat er zoiets als een echte cross-cultureel begrip? Kan vriendschap groeien wanneer je leeft aan de verschillende zijden van een grote politieke kloof?

We maken kennis met twee meisjes die elkaar online – via school – hebben ontmoet. De 12-jarige Samar woont in Lod bij haar Arabisch-Israelische moeder. Haar Palestijnse vader komt uit de Westbank. De 11-jarig Linor werd geboren in Gush Katif in de Gazastrook, maar woont nu in Tlamim, een religieuze nederzetting niet ver van de grens met Gaza. Slechts 67 kilometer scheiden Lod en Tlamim, maar de meisjes zijn ook gescheiden door een enorme nationale, culturele en ideologische breuk.

Bekijk hier de trailer van Almost friends, bron: YouTube/heymannbrothersfilms

Zondag 6 november, 14.30: Rialto bioscoop Amsterdam
Nederlandse première
Regisseur: Nitzan Ofir
Co-Creator: Anat Kerem-Angel
Producent: Barak Heymann
Talen: Hebreeuws, Arabisch met Engelse ondertitels
Documentaire uit 2014, 60 minuten
Gevolgd door een gesprek met regisseur Nitzan Ofir

Women in sink [Vrouwen in harmonie]

Dit is een verhaal van een kleine kapsalon in Haifa, over coëxistentie tussen Arabische en joodse vrouwen en over Iris, de filmmaker, die de afgelopen zomer in de kapsalon de haren van de klanten heeft gewassen. Iris hoopt op deze wijze van de Arabische klanten te horen over de moeilijkheden die zij als minderheid ervaren in hun dagelijks bestaan. Nadat zij erachter kwam dat de kapsalon een vriendelijk trefpunt voor zowel Joodse als Arabische vrouwen bleek te zijn, paste Iris haar script aan.

De documentaire portretteert tien vrouwen – Arabieren en Joden – die tijdens hun wasbeurt met Iris open praten over onderwerpen zoals politiek, het leven en de liefde. Deze documentaire uit 2015 heeft al vele prijzen gewonnen en wordt vooral gewaardeerd vanwege de creatieve manier van het brengen van een zeer krachtige boodschap over de multi-culturele samenleving.

Bekijk hier de trailer van Women in sink, bron: YouTube/chronografidff

Zondag 6 november, 14.30: Rialto bioscoop Amsterdam
Regisseur/Producer: Iris Zaki
Talen: Hebreeuws, Arabisch met Engelse ondertitels
Korte documentaire uit 2015, 36 minuten [wordt vertoond na ‘Almost Friends’]