CIDI demonstratie: Gerechtigheid voor Sarah Halimi

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 26 apr 2021 DEMONSTRATIE FRANKRIJK

De uitspraak van het Franse Hooggerechtshof waarbij de moordenaar van Dr. Sarah Halimi niet strafrechtelijk vervolgd wordt, heeft geleid tot demonstraties wereldwijd, waaronder in Nederland door CIDI. CIDI organiseerde op zondag 25 april om 14:00 uur een demonstratie naast de Franse ambassade in Den Haag met het motto #JusticeForSarah. Het was precies vier jaar na de moord op Sarah Halimi in 2017. In onder meer Londen, Rome, Miami en Los Angeles werden tevens manifestaties gehouden in solidariteit met de demonstranten in Parijs. Daar gingen mensen zondag de straat op om aandacht te vragen voor onrecht, en solidariteit te tonen met de Joodse gemeenschap in Frankrijk. In Parijs kwamen zo’n 25.000 demonstranten op de been. CIDI heeft een protestbrief aan de Franse ambassadeur afgegeven.

Cannabispsychose, dus geen strafvervolging

Vorige week heeft het Franse Hooggerechtshof op onbegrijpelijke wijze geoordeeld dat de moordenaar van Sarah Halimi niet verder wordt vervolgd omdat hij in een ‘cannabispsychose’ verkeerde. Sarah Halimi werd in haar eigen woning vermoord omdat zij Joods was.

De moordenaar, de 27-jarige Kobili Traoré kende Halimi als zijn buurvrouw, en schold haar vaker al antisemitisch uit. In 2017 bestormde hij haar appartement in Parijs. Terwijl hij de 65-jarige huisarts Halimi mishandelde, schreeuwde hij “Allah akbar” en “Ik heb de satan vermoord”, waarna hij Halimi uit het flatgebouw gooide en haar de dood in joeg.

De hoge rechter gaat mee in Traorés verklaring dat hij “bezeten was van cannabis” tijdens zijn daad, en zal hem daarom niet verder crimineel vervolgen.

Dit is rechtspraak zonder gerechtigheid!

In Parijs demonstreerden 25.000 mensen voor gerechtigheid voor Sarah Halimi.

#JeSuisSarah

Wij zijn solidair met Sarah Halimi, haar nabestaanden en de Joodse gemeenschap in Frankrijk. Juist in een land waar antisemitische terreur steeds terug blijft komen, moet de wet geen ruimte bieden voor geweld tegen een persoon omdat zij Joods is, ook als de dader zelf drugs genomen heeft. De Franse Israeli Miriam Nir verzuchtte: “Een paar dagen geleden keek ik naar een voetbalwedstrijd op tv en de scheidsrechter hanteerde een laissez-faire aanpak, die voor veel agressie van de spelers zorgde. Laat de situatie alsjeblieft niet nog ernstiger worden. Wees verantwoordelijk, word rechtvaardig, en zorg ervoor dat de Joden in Frankrijk in vrede kunnen leven.”

CIDI begrijpt dat honderdduizenden Franse Joden in angst leven voor antisemitisme: zij durven in hun woonplaatsen niet met keppel de straat op, of zij vrezen slachtoffer te worden van extreem antisemitisch geweld, zoals meerdere keren in de afgelopen jaren is voorgekomen in Frankrijk. Bijvoorbeeld de moord op Sarah Halimi in 2017, of de aanslag op koosjere supermarkt Hypercacher die in 2015 vier winkelbezoekers het leven kostte. De bizarre uitspraak van het Franse Hooggerechtshof doet Franse Joden vrezen dat hun levens niet door de wet beschermd worden: wie drugs op heeft, mag blijkbaar moorden zonder straf.

Toespraak Youval Kuipers tijdens de demonstratie

 “En? Wanneer verhuis je?”

Zoals Frans-Joodse Nederlander Youval Kuipers op de demonstratie uitlegde: “Als je als Europese Jood in discussie raakt met Joden uit Amerika of Israel, dan hoor je 9 op de 10 keer: ‘En? Wanneer verhuis je?’ Alsof het een vanzelfsprekendheid is, slechts een kwestie van tijd. Voor hun is het duidelijk: Het Joodse leven in Europa is verloren. Europa zal de veiligheid van de Joodse gemeenschap niet waarborgen.

De nuchtere, optimistische Nederlander in mij zegt: het valt wel mee. En ik ben dan ook de eerste die met de sceptici in debat gaat. Ik vind dat de Joodse gemeenschap in Europa, met haar bijzondere geschiedenis van ruim 2000 jaar, een groot bestaansrecht heeft.

Maar in mijn Franse familie in Parijs en Lyon klinken al jaren vergelijkbare verhalen. ‘We zijn hier niet veilig. We moeten hier weg.’

En dat vind ik doodzonde.”