Franse man niet vervolgd voor moord op Joodse vrouw wegens cannabispsychose

Een Franse man die de 65-jarige Franse Joodse vrouw Sarah Halimi in 2017 uit haar raam in Parijs gooide, is ontslagen van rechtsvervolging door het Franse hooggerechtshof Cour de Cassation wegens een ‘cannabispsychose’ ten tijde van de moord. Haar buurman, die tijdens de aanslag op Halimi’s leven “Allahu akbar!” en “Ik heb de duivel gedood!” schreeuwde, werd na de moord aangehouden en in een psychiatrische inrichting opgesloten. Hij is nog steeds in psychische behandeling.

De 65-jarige Franse Joodse huisarts Sarah Halimi werd in 2017 vermoord. (Simon Wiesenthal Center)

Volgens de Franse rechter in eerste aanleg was de man ten tijde van de moord niet toerekeningsvatbaar, omdat hij in een cannabispsychose verkeerde, maar was het misdrijf wel antisemitisch van aard. Raaskallend sloeg hij zijn buurvrouw in elkaar en gooide haar uit haar raam, waarna hij naar huis ging en biddend werd opgepakt door politie. Hij werd wegens zijn geestelijke toestand ontslagen van alle rechtsvervolging. Het Franse Openbaar Ministerie ging na de uitspraak van de rechtbank in december 2019 in hoger beroep, maar de Cour de Cassation oordeelde als hoogste strafrechtelijke macht van het land dat de rechtbank de wet juist had toegepast. De dader blijft wel in een gesloten psychiatrische inrichting.

‘Antisemitisme is geen waanzin’ 

De Franse Joodse gemeenschap reageerde met weerzin op de uitspraak van de cassatierechter. ‘Antisemitisme is geen waanzin, maar een verwerpelijk delict dat strafbaar is,’ tweette Frans opperrabbijn Haïm Korsia. ‘In dit geval een gruwelijke misdaad, waarvan de rouw van de nabestaanden niet erkend zal worden, omdat er geen proces plaatsvindt.’

Frans-Joodse koepelorganisatie Conseil Représentatif des Institutions juives de France (CRIF), de Franse zusterorganisatie van CIDI, vond een cannabispsychose eveneens geen goede reden voor ontslag van rechtsvervolging. “Voortaan kunnen wij in ons land geheel onbestraft Joden martelen en vermoorden,” klaagde voorzitter Francis Kalifat. 

Directeur Shimon Samuels van het Simon Wiesenthal Center noemde de uitspraak een “vernietigende dreun”. Hij uitte zorgen dat er een precedent gezet zou worden, waardoor “alle aanrichters van haatmisdrijven zichgewoon  ontoerekeningsvatbaar kunnen laten verklaren, of drugs roken of injecteren, of zelfs dronken worden voordat zij hun misdaden plegen.”

De advocaat van de verdachte prees de Cour de Cassation, omdat deze “niet gezwicht is voor publieke druk, maar de wet heeft toegepast.”

Frankrijk telt met 600.000 Joden een van de grootste Joodse gemeenschappen van Europa, die helaas in de afgelopen jaren herhaaldelijk doelwit is geweest van zeer gewelddadig antisemitisme.