Duitsland zet heel Hezbollah op terreurlijst

Na lang aarzelen heeft Duitsland besloten om heel Hezbollah als terreurorganisatie aan te duiden. Dat meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag in een persbericht. Tot nu toe was de zogenaamde ‘politieke tak’ van de Libanese terreurgroep niet verboden in Duitsland. Direct na de bekendmaking om 6 uur ‘s ochtends werden invallen gedaan in woningen en moskeeën van Duitse Hezbollah-leiders.

De Verenigde Staten vroegen Duitsland twee jaar terug al om heel Hezbollah als terreurorganisatie aan te merken, maar de Duitsers weigerden dit destijds. Volgens de veiligheidsdiensten hebben meer dan duizend Duitsers banden met de Iraanse terreurproxy, die ook aanslagen pleegde op Europese bodem.

Gewelddadige vernietiging
“Hezbollah roept openlijk op tot de gewelddadige vernietiging van de Staat Israel,” zo licht het ministerie van Binnenlandse Zaken toe in zijn persbericht. Daarmee handelen de Duitse Hezbollah-organisaties in strijd met de grondwet, ongeacht de vraag of zij zich als politieke of militaire organisaties presenteren. Het besluit maakt het mogelijk om publieke uitingen te verbieden en bezittingen van Hezbollah-organisaties in beslag te nemen.

Om te voorkomen dat Duitse Hezbollah-aanhangers bewijs zouden vernietigen werden direct na de aankondiging op verschillende plekken in Duitsland invallen gedaan. Het gaat om woningen en vier moskeeën van Hezbollah-figuren in Noordrijn-Westfalen, Bremen en Berlijn. De personen en moskeeverenigingen worden verdacht van het financieel steunen van Hezbollah en het verspreiden van terreurpropaganda.

Kunstmatig onderscheid
De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz, laat via Twitter weten de stap toe te juichen. “In mijn gesprekken met Heiko Maas beloofde hij te helpen en daar ben ik hem dankbaar voor,” aldus Katz. “Ik roep andere Europese landen en de EU op om hetzelfde te doen. Hezbollah is een terreurorganisatie en moet als zodanig worden behandeld.”

CIDI verwelkomt het besluit van de Duitse regering. Duitsland volgt het goede voorbeeld van Nederland en Groot-Brittannië, landen die al langer heel Hezbollah aanduiden als terreurgroep. CIDI hoopt dat meer Europese landen het kunstmatige onderscheid tussen de zogenaamde politieke en terroristische vleugel laten varen.