Duitsland weigert Hezbollah volledig als terroristische organisatie aan te duiden

Duitsland weigert in te gaan op de Amerikaanse eis om geheel Hezbollah als terroristische organisatie aan te duiden. Alleen de gewapende tak wordt als terroristisch gezien. Momenteel wordt onderhandeld over het verbeteren van het nucleaire akkoord met Iran.

Momenteel zijn de Verenigde Staten aan het onderhandelen met Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland over het aanpassen van de nucleaire deal met Iran. De Amerikaanse president Donald Trump – een bekend tegenstander van het P5+1 akkoord – heeft een ultimatum gesteld om de overeenkomst met de Islamitische Republiek aan te passen. Trump dreigt met terugtrekking van de VS uit het akkoord als niet aan zijn eisen wordt voldaan.

In tegenstelling tot de Amerikaanse president, is de EU wel positief over het nucleaire akkoord met Iran. Onlangs liet Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini nog weten dat de Islamitische Republiek zich aan de overeenkomst houdt, en zij ziet daarom geen reden om het contract te verbreken.

Eén van de tekortkomingen in het akkoord is volgens de VS dat Hezbollah niet aan de orde komt. Een groot deel van de Europese Unie beschouwt alleen de gewapende tak van de Iraanse proxy als terreurgroep. De politieke tak wordt buiten beschouwing gelaten. Een foute opstelling, daar Hezbollah zelf niet een dergelijk onderscheid maakt en zichzelf als één organisatie ziet.

Duitsland weigert echter op de Amerikaanse eis in te gaan en wenst een onderscheid te blijven maken tussen verschillende takken van Hezbollah. De regering van Angela Merkel vindt naar verluidt dat president Trump “te pro-Israel” is.

Volgens de Duitse regering is de kwestie Hezbollah onderdeel van het Israelisch-Palestijns conflict, en niet van het nucleaire akkoord met Iran. De Duitsers gaan hierbij voorbij aan het feit dat Hezbollah een Libanese organisatie is die actief ondersteund wordt door Iran door middel van wapens en financiën. Daarnaast is het naïef om te denken dat – als Israel en de Palestijnen ooit een oplossing bereiken – de sjiitische militie haar wapens neer zal leggen en het bestaan van de Joodse staat zal accepteren. 

Duitsland heeft duidelijk geen zin om haar relaties met Iran op het spel te zetten. De twee landen genieten verbeterende economische relaties, sinds een deel van de sancties tegen de Islamitische Republiek zijn opgeheven. Vorig jaar exporteerde onze oosterbuur voor niet minder dan 3,5 miljard euro naar Iran – een behoorlijke groei vergeleken met 2016, toen er nog voor 2,6 miljard werd geëxporteerd naar het Perzische land.

In 2012 pleegde Hezbollah een aanslag op een bus met Israelische toeristen in Bulgarije. Sindsdien duidt de EU de gewapende tak van de Iraanse proxy aan als terroristische organisatie. Nederland is het enige land in Europa dat doorheeft dat Hezbollah één groepering is, en het volledig als terroristische organisatie aanduidt. Afgelopen december riepen VVD’ers Han ten Broeke en Hans van Baalen nog op tot meer actie tegen de sjiitische militie.