Hezbollah half op terreurlijst EU

Hezbollah-aanslag BurgasDe EU gaat ‘de gewapende vleugel’ van Hezbollah op de terreurlijst zetten. Dit besloten de ministers van buitenlandse zaken maandag in Brussel. Nederland en Engeland drongen hier al langer op aan, maar andere lidstaten bleven lang aarzelen uit angst, zeiden zij, om de Libanese regering te destabiliseren. Hezbollah zit in Libanon, met een grote Palestijnse bevolking, als partij in de regering.

Vooral sinds de bomaanslag in Burgas, op EU-grondgebied, drongen Nederland en Groot Brittanië echter hernieuwd aan op actie tegen de sji’itische terreurbeweging. De financiering van de activiteiten van Hezbollah loopt voor een groot deel via de EU, en plaatsing op de lijst van terroristische organisaties zou dit onmogelijk maken. Dat is nu helaas nog niet het geval, omdat de ‘politieke tak’ van Hezbollah niet echt gescheiden is van de gewapende; die kan dus als vanouds geld ophalen dat direct of indirect terreurdaden financiert.

Toch is deze halve maatregel een belangrijke stap in de goede richting, zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in een reactie. “Het is goed dat de EU heeft besloten Hezbollah te noemen wat het is: een terroristische organisatie. Wij hebben vandaag een belangrijke stap gezet door de millitaire vleugel van Hezbollah aan te pakken, hun tegoeden te bevriezen en hun fondsenwerving te hinderen. Dat beperkt hun mogelijkheden voor acties.”