Duizenden protesteren tegen groeiend antisemitisme in Frankrijk

Gisteren hebben zo’n 20.000 mensen zich verzameld op het Place de la République in Parijs om te demonstreren tegen een reeks antisemitische incidenten die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan. Onder de slogan ‘#ÇaSuffit’ (een vertaling van #EnoughIsEnough, de leus van demonstraties tegen antisemitisme in de Britse Labourpartij) kwamen mensen samen om hun bezorgdheid te uiten over het groeiende probleem.

De demonstratie in Parijs was een van 70 demonstraties die door het hele land werden gehouden.

De golf van verontwaardiging volgt op een reeks antisemitische incidenten, die voor veel verontwaardiging hebben gezorgd. Zo werd de Joodse filosoof Alain Finkielkraut door demonstranten van de gele hesjesbeweging op straat toegeschreeuwd met leuzen als “vuile zionist” en “rot op naar Tel Aviv”. Ook zijn dinsdag tientallen grafstenen beklad op een Joodse begraafplaats in de buurt van de Duitse grens.

De incidenten volgen kort op het nieuws dat het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in 2018 een stijging van 74% heeft gemeten in het totaal aantal antisemitische incidenten ten opzichte van 2017.

President Macron heeft, toen het nieuws over het vandalisme bekend werd, een bezoek gebracht aan de begraafplaats. Aan de Joodse gemeenschap uit de omgeving liet hij weten dat de daders “de Franse Republiek niet waardig zijn”.

“Union sacrée” in politiek 

Ook de demonstratie op het Place de La République werd door veel politici bezocht. Onder de aanwezigen waren onder andere premier Philippe, met meer dan de helft van zijn kabinetsleden, en oud-presidenten Sarkozy en Hollande. Zij benadrukten dat antisemitisme niet alleen een probleem van de Joodse gemeenschap is, maar van de samenleving in het algemeen.

Achttien politieke partijen hadden hun aanhangers opgeroepen deel te nemen. Het parlement legde tijdelijk zijn werk stil om leden naar de demonstratie te laten gaan, nadat premier Philippe had opgeroepen tot een “union sacrée” (“heilig verbond”) onder Franse politici en burgers.  

Vandaag staat een toespraak gepland van president Macron bij de Joodse koepelorganisatie CRIF. Hier zal hij een plan aankondigen om het groeiende antisemitisme te bestrijden.