#EnoughIsEnough demonstratie tegen antisemitisme in Londen

Gisteren hadden ongeveer 1.500 demonstranten zich verzameld bij het Britse parlement om te protesteren tegen het antisemitisme binnen de Labourpartij. Vertegenwoordigers uit verschillende hoeken van de Joodse gemeenschap, een aantal Labour-politici en andere sympathisanten lieten duidelijk van zich horen: Enough Is Enough.

Al jaren is het Britse Labour het toneel van antisemitische schandalen. De incidenten worden steevast veroordeeld, maar van een stevige aanpak om de Jodenhaat daadwerkelijk de partij uit te bannen is geen sprake. 

“Genoeg is genoeg,” aldus Jewish Leadership Council voorzitter Jonathan Goldstein. Volgens Goldstein is Labourleider Jeremy Corbyn verworden tot “een boegbeeld van een antisemitische politieke cultuur gebaseerd op obsessieve haat tegen Israel, samenzweringstheorieën en nepnieuws.”

Rond Corbyn hangt al langere tijd de geur van antisemitisme. Rond de Britse verkiezingen kwamen meerdere schandalen rondom de Labourleider naar buiten, zoals een bezoek aan een herdenkingsplechtigheid van een overleden München-terrorist. Daarnaast maakten Corbyn-fans gebruik van antisemitische retoriek op spandoeken. Recent kwam in het nieuws dat Corbyn op Facebook lid was van verschillende Facebookgroepen waar Jodenhaat niet vreemd is.

In 2016 stelde Labour een commissie in om onderzoek te doen naar antisemitisme binnen de partij. Volgens socioloog David Hirsh ging dit onderzoek niet ver genoeg. De protestmars gisteren laat dan ook zien dat het vertrouwen nog niet is hersteld. 

“We hebben genoeg van het steeds maar weer getuige zijn en veroordelen van antisemitisme in en rond de Labourpartij,” liet directeur van de raad van Joodse gemeenschapsleiders Jonathan Arkush weten. Volgens Arkush zijn de maatregelen die door Labour genomen worden steevast far too little, far too late. “

De vertegenwoordiger van Joodse gemeenschapsleiders is dan ook blij dat verschillende gemeenschappen – waaronder moslims, sikhs, en katholieken – hun steun hebben uitgesproken voor de #EnoughIsEnough demonstratie. Arkush hoopt dat het leiderschap binnen Labour eindelijk de boodschap doorkrijgt dat daadwerkelijke actie nodig is.