Corbyn-fans plakken davidster op afbeelding Theresa May

Bij een demonstratie in de Britse plaats Bristol was een spandoek met daarop het gezicht van premier Theresa May te zien. Op haar oor was een davidster geplakt. Joodse inwoners van Bristol noemen de door Corbyn-aanhangers georganiseerde actie antisemitisch.

De demonstratie vond plaats in aanloop naar de Britse parlementsverkiezingen morgen. Jeremy Corbyn neemt het namens Labour op tegen de conservatieve May. In Bristol hadden Labour-aanhangers daarom twee spandoeken opgehangen. Op de ene was het gezicht van Corbyn te zien met allemaal positieve punten, zoals ‘meer banen’, ‘minder schulden voor studenten’ en ‘eerlijk’. Op het andere spandoek was het gezicht van May te zien met allemaal negatieve punten, zoals ‘klimaatverandering’, ‘het creëren van ISIS’, en ‘bezuinigingen op de zorg’.

Nog een ‘negatief’ sleutelwoord bij May was ‘Balfour’. Hiermee wordt naar de Balfour-declaratie van 1917 verwezen, waarin de Britse steun werd uitgesproken voor een Joodse staat. Blijkbaar vinden de Corbyn-fans in Bristol de Balfour-declaratie, en impliciet dus ook het bestaan van de Joodse staat Israel, iets negatiefs.

Daar blijft het echter niet bij. De demonstranten hadden ook een davidster op het gezicht van May geplakt. De Davidster zat op de onderkant van het oor van de Britse premier, als een oorbel.

Joodse inwoners van Bristol vinden met name het gebruik van de davidster als iets negatiefs, antisemitisch. Volgens de Corbyn-aanhangers is het gebruik van het joodse symbool niet antisemitisch bedoeld, maar als kritiek op de relaties tussen Groot-Brittannië en Israel. Wie echter goed kijkt naar de davidster op het oor van May, ziet dat de Davidster verschilt van de davidster op de vlag van Israel. 

Organisator Nina Masterson ontkende tegenover de lokale Bristol Post dat de actie antisemitisch bedoeld was. Bovendien, zo zei ze, heeft ze joodse vrienden:

“I’m definitely not an anti-Semite. I have Jewish friends, and my half brother and sister are Jewish.”

Labour-partijleider Jeremy Corbyn zelf is al vaker in opspraak geweest. Vorige week bleek dat hij een kranslegging bij het graf van een München-terrorist in Tunesië heeft bijgewoond. Terreurbewegingen zoals Hezbollah en Hamas heeft Corbyn in het verleden ‘vrienden’ genoemd.

 

 

Bron foto: Jennie Banks / Bristol Post.

Bronnen: JTA, Bristol Post, The Jerusalem Post.