El Ouakili gaf eerder antisemitische inbeller podium op Radio 1

Morad El Ouakili, presentator van het BNNVARA-programma Gaan! (NPO Radio 1), gaf eerder ook al een podium aan een antisemitische inbeller. Op 11 september liet El Ouakili ene ‘Ben’ aan het woord, een inbeller met nazisympathieën. Ook deze spreker werd lang aan het woord gelaten, en kreeg te weinig weerwoord van de presentator.

CIDI stuurde nog dezelfde dag een brief aan de publieke omroep, maar heeft nog altijd geen antwoord mogen ontvangen.

‘Geldgierig Jodengespuis’
Dinsdagochtend ontstond ophef, nadat een inbeller van het radioprogramma alle ruimte kreeg om antisemitische complottheorieën te verspreiden en op te roepen tot geweld tegen Joden. Ene ‘Mario’ zei onder meer dat “geldgierig Jodengespuis” overal ter wereld uitgeroeid zou moeten worden.

De presentator snoerde ‘Mario’ niet de mond. Integendeel: de beller kreeg acht minuten lang de tijd om de meest giftige denkbeelden over Joden te verkondigen, en dit werd toegejuicht door meerdere luisteraars via de app van NPO Radio 1. Het was echter niet de eerste keer dat dit gebeurde.

Nazisympathieën
Op 11 september, omstreeks 05.22 uur, deed zich een vergelijkbaar incident voor. Na een nieuwsitem over de expositie met nazidesign in Den Bosch belde ene ‘Ben’ in. Al snel werd duidelijk dat Ben sympathieën voor Hitler koesterde. In de loop van het gesprek, dat in totaal zo’n 8 minuten voortduurde, kon Ben – een paar vragen ter verheldering daargelaten – moeiteloos zijn complotten over de Holocaust uit de doeken doen.

Tijdens het gesprek kwamen de meest krankzinnige antisemitische ideeën langs. Zo zou Hitler volgens Ben door Joden zelf tot de Holocaust zou zijn aangespoord, om zo de stichting van Israel te bewerkstelligen. Het fragment is terug te luisteren via de website van NPO Radio 1.

Excuses
CIDI stuurde de NPO op 11 september direct een brief over het telefoongesprek met de nazisympathisant, waarin werd gevraagd om uitleg en de zienswijze van de publieke omroep op het incident. Helaas hebben we tot op heden geen reactie mogen ontvangen op deze brief.

El Ouakili bood woensdagochtend wel zijn excuses aan voor de uitzending van dinsdag. In de uitzending van Gaan! las de presentator een verklaring voor waarin hij zei dat ‘Mario’ nooit zo lang aan het woord had mogen blijven. “Ik had in moeten grijpen toen ik doorhad wat voor vlees ik in de kuip had,” aldus El Ouakili. “Vanuit mijn nieuwsgierigheid doorvragen was ongepast, omdat dit soort abjecte ideeën gewoonweg fout zijn.”

CIDI-directeur Hanna Luden stuurde BNNVARA dinsdagavond een brief, waarin de omroep wordt gevraagd om het gesprek aan te gaan over antisemitisme. We hopen dat een derde antisemitisch incident in de uitzending van Gaan! hiermee voorkomen kan worden.