Elor Azaria in hoger beroep veroordeeld

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 31 jul 2017 FATACH IDF RECHTSZAAK

Een militaire rechtbank heeft gisteren in een hoger beroep de veroordeling van Elor Azaria onveranderd gelaten. De sergeant, die schuldig is bevonden aan doodslag, moet zijn achttien maanden celstraf gewoon uitzitten. Azaria had in maart 2016 in Hebron een reeds uitgeschakelde Palestijnse messentrekker doodgeschoten.

In januari werd Azaria door de militaire districtsrechtbank schuldig bevonden en in februari kreeg hij zijn straf van anderhalf jaar gevangenis te horen. Ook werd hij gedemoveerd van sergeant naar de rang soldaat. Hierop ging hij in hoger beroep. De aanklager ging ook in hoger beroep, maar om een zwaardere straf voor de medische sergeant te krijgen. De hogere rechter heeft beide beroepen echter afgewezen, waarmee de eerdere rechterlijke uitspraak blijft staan.

De verdediging heeft tot 9 augustus om een besluit te nemen om nog een keer in hoger beroep te gaan. De zaak zal dan aan het Israelische hooggerechtshof voorgelegd worden. Als Azaria’s advocaten dit doen, zal een pardon echter niet mogelijk zijn. Verschillende politici willen clementie voor Azaria, maar dat is alleen mogelijk wanneer hij nu niet in beroep gaat.

Daarom heeft minister van Defensie Avigdor Lieberman in een tweet de familie van Elor opgeroepen niet in hoger beroep te gaan. In plaats daarvan moet opperbevelhebber Gadi Eisenkot om een pardon gevraagd worden, aldus de Yisrael Beiteinu-politicus.

Eisenkot en president Rivlin zijn de enigen die Azaria clementie zouden kunnen verlenen. De opperbevelhebber heeft al gezegd dat als hem een dergelijk iets verzocht wordt, hij het “serieus zal overwegen”. Tegelijkertijd prees de luitenant-generaal de rechters. Volgens Eisenkot heeft het juridische systeem “een ethisch, professioneel en onpartijdig proces gevoerd” en “een onafhankelijke uitspraak gedaan zonder interventie van binnen- of buitenaf”. Van president Rivlin wordt verwacht dat hij alleen met steun van luitenant-generaal Eisenkot een pardonverlening zal overwegen.

De familie van de door Azaria doodgeschoten Abed al Fatah al-Sharif, vindt de straf voor de Israelische soldaat te licht. Een oom van de dode messentrekker zei dat het besluit van de rechtbank om de straf in stand te houden juist is, maar anderhalf jaar cel vind hij wel te mild. Alleen levenslang vindt de nabestaande gepast. De anderhalf jaar ziet de oom dan ook als “een grap”.

Elor zijn familie is niet te spreken over de militaire rechtbank. Moeder Oshra noemde hoofdaanklager luitenant-kolonel Nadav Weissman “kwaadaardig”. Vader Charlie vindt dat de rechters de IDF “gecastreerd hebben”. Daarmee refereert hij naar de door critici genoemde angst dat vanaf nu soldaten niet meer op terroristen zouden durven schieten. 

 

 

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post, Ynet.