Elor Azaria’s celstraf met vier maanden verminderd

De celstraf van Elor Azaria voor het doodschieten van een reeds uitgeschakelde Palestijnse messentrekker is met vier maanden verminderd. Dat heeft de Israelische opperbevelhebber Gadi Eisenkot besloten.

In juli werd legerdokter Elor Azaria in hoger beroep veroordeeld tot achttien maanden cel. De rechtszaak hield de gemoederen in de Israelische samenleving flink bezig. Supporters van Azaria waren bang dat door de veroordeling soldaten niet meer op terroristen zouden durven schieten. Daarom werd de hoop gevestigd op een mogelijk pardon door opperbevelhebber Eisenkot.

Elor Azaria had een verzoek tot zachtaardigheid bij de opperbevelhebber ingediend, toen hij in augustus aan zijn celstraf begon. De kans op clementie werd niet onwaarschijnlijk geacht, aangezien Eisenkot had aangegeven een dergelijke smeekbede “serieus te zullen overwegen”. Bovendien hadden verschillende politici, waaronder Avigdor Lieberman, Azaria opgeroepen een pardon aan te vragen.

De luitenant-generaal heeft echter de middenweg gekozen. In plaats van de straf volledig kwijt te schelden of niks te doen, heeft Eisenkot ervoor gekozen de straf van Azaria te verminderen. De veroordeelde soldaat hoeft niet meer achttien maanden,  maar slechts veertien maanden uit te zitten in de gevangenis.

De strafvermindering betekent overigens niet dat Eisenkot de daden van Azaria goedkeurt. Het gedrag van de veroordeelde schutter gaan volgens de opperbevelhebber “alle grenzen te buiten, wijken af van legerbevelen en gaan in tegen de waarden van de IDF”. Tot misnoegen van de luitenant-generaal, heeft Azaria nooit berouw voor zijn daden getoond. Desondanks is Eisenkot toch tot strafaftrek overgegaan, volgens hemzelf uit “overwegingen van liefdadigheid en genade”.

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel.