EU veroordeelt Iraanse dreigementen tegen Israël

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 22 mei 2020 EU IRAN VS

De Europese Unie veroordeelt de dreigementen door de Iraanse opperste leider ayatollah Ali Khamenei tegen Israël. “De veiligheid van Israël is van het allergrootste belang” voor de EU, aldus Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell.

Vrijdag is het Al-Quds dag. Al-Quds is de Arabische benaming van de stad Jeruzalem. Sinds de islamitische revolutie in 1979, is “de bevrijding van Al-Quds” volgens Iraanse leiders een religieuze plicht van elke moslim. Deze “heilige opdracht” wordt onder andere door de jaarlijkse Al-Quds protesten belicht. In het sjiitische Iran valt de protestdag op de laatste vrijdag van de islamitische vastenmaand Ramadan.

In aanloop naar de ‘dood aan Israël’ protestdag, heeft de opperste leider ayatollah Ali Khamenei op zijn website een poster gepubliceerd met als titel: “Palestina zal vrij zijn”. Daaronder staat: “De eindoplossing: verzet tot referendum”. Op Twitter, een sociaal mediaplatform dat in Iran door het regime ontoegankelijk is gemaakt, laat Khamenei weten dat de Islamitische Republiek “elk land en elke groep steunt die zich verzet en strijdt tegen het Zionistische regime”.

“De dreigementen door Khamenei om tegen Israël de Eindoplossing uit te voeren doen denken aan het Eindoplossingsplan van de nazi’s om het Joodse volk uit te roeien”, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Israëlische minister-president stelt dat “elk regime dat Israël met vernietiging bedreigt, zichzelf in een soortgelijk gevaar zal vinden”.

Naar aanleiding van de ophef over de Endlösung-retoriek, beweert de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken dat met eindoplossing slechts naar democratie wordt verwezen. Hij spreekt van een “echte oplossing in het stemhok, door middel van een referendum”. Khamenei ziet ook geen problemen in zijn oproep tot een Eindoplossing voor de Joodse staat: “Het elimineren van het Zionistische regime betekent niet het elimineren van Joden. Wij zijn niet tegen Joden”.

Europese Unie veroordeelt dreigementen door Khamenei

In een statement namens de Europese Unie veroordeelt Hoge Vertegenwoordiger Borrell de “dreigende opmerkingen … die Israëls legitimiteit in twijfel trekken”. Dergelijke statements zijn “volledig onacceptabel en vertegenwoordigen een bron van diepe zorg”, aldus de Hoge Vertegenwoordiger.

Op Twitter laat Borrell weten de woorden van Khamenei als een “dreiging voor internationale vrede en veiligheid” te beschouwen. “De veiligheid van Israël is van het allergrootste belang en de EU staat aan zijn zijde”, aldus de Hoge Vertegenwoordiger.

Verenigde Staten veroordelen ‘antisemitische opmerkingen’

Eerder veroordeelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo al de “walgelijke en haatdragende antisemitische opmerkingen” door Khamenei. Hij refereert naar tweets van de Iraanse opperste leider, waarin Israël een “kankergezwel” wordt genoemd dat zijn doelen bereikt met het “uitmoorden van kinderen, vrouwen en mannen”. Volgens Pompeo zouden de uitingen door Khamenei geen plek op Twitter of welk sociaal mediaplatform dan ook moeten kunnen hebben.

Op Twitter stelt de hoogste leider van Iran dat de Westelijke Jordaanoever bewapend moet worden, net als de Gazastrook. Het Iraanse regime ondersteunt al jaren verschillende terreurgroepen in het door Hamas bestuurde Gaza, die net als Teheran streven naar de vernietiging van Israël. Deze terroristische organisaties proberen vaste voet op de Westoever te krijgen, zo werd recent nog een wapensmokkelpoging vanuit Jordanië verijdeld.