Iran propagandeert ‘Eindoplossing’ voor Al-Quds dag

De opperste leider van Iran ayatollah Ali Khamenei heeft voor Al-Quds dag een poster gepubliceerd waarin wordt gepleit voor “de Eindoplossing” zodat “Palestina vrij zal zijn”.

Al-Quds is de Arabische benaming van de stad Jeruzalem. Sinds de islamitische revolutie in 1979, is “de bevrijding van Al-Quds” volgens Iraanse leiders een religieuze plicht van elke moslim. Deze “heilige opdracht” wordt onder andere door de jaarlijkse Al-Quds protesten belicht. In het sjiitische Iran valt de protestdag op de laatste vrijdag van de islamitische vastenmaand Ramadan.

In aanloop naar de ‘dood aan Israël’ protestdag, heeft de opperste leider ayatollah Ali Khamenei op zijn website een poster gepubliceerd met als titel: “Palestina zal vrij zijn”. Daaronder staat: “De eindoplossing: verzet tot referendum”. Op de tekening zijn de Rotskoepel en de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg te zien, en vlaggen van verschillende door Iran gesteunde terreurgroepen, zoals Hezbollah en Hamas. De vorig jaar gedode Iraanse generaal Qassem Soleimani en andere (pro-)Iraanse leiders zijn prominent afgebeeld op het door Khamenei gepubliceerde affiche.

De op de poster bepleite “eindoplossing” is een onmiskenbare referentie naar de Holocaust. De Endlösung was het plan van Nazi-Duitsland om de Joden uit te roeien. Tijdens de Sjoa zijn zes miljoen Joden vermoord.

Het Iraanse regime streeft naar de vernietiging van de Joodse staat Israël.  Via de Revolutionaire Garde ondersteunt Iran verschillende militanteen terroristische organisaties met wapens, financiën en training – zoals Hezbollah in Libanon, Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook en Houthi-rebellen in Jemen. Met haar deelname aan de Syrische burgeroorlog heeft de Garde tevens een landcorridor vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon weten te realiseren, om daarmee wapentransporten te faciliteren.

Dit jaar valt Al-Quds dag samen met Jom Jeroesjalajiem. Op die dag wordt in Israël de eenwording van Jeruzalem gevierd. Deze nationale feestdag ontstond na de Israelische overwinning in de Zesdaagse Oorlog van 1967, toen Israel een einde maakte aan de Jordaanse bezetting en de splitsing tussen Oost- en West-Jeruzalem. Gids Joel Meyer houdt op Jom Jeroesjalajiem exclusief voor CIDI een virtuele tour door Israels hoofdstad. De virtuele rondleiding start vrijdag 22 mei om 15:30 uur. U kunt dan live meegaan met onze gids, zoals u van ons gewend bent via de CIDI-website en de CIDI-Facebookpagina.