Raketproductie Islamitische Jihad op Westoever door PA verijdeld

Een poging door terreurbeweging Islamitische Jihad om raketten op de Westelijke Jordaanoever te produceren, is door de Palestijnse Autoriteit verijdeld. Drie leden van de door Iran gesteunde terreurgroep zijn door de PA gearresteerd.

Al langer wordt gewaarschuwd dat Iran van de Westoever een nieuw proxy-front tegen Israël probeert te realiseren. Al jaren ondersteund Teheran verschillende terreurbewegingen en milities in de Gazastrook met wapens, geld en training. Hamas, Islamitische Jihad en andere groepen in de kustenclave zijn in het bezit van duizenden raketten met als doelwit de Joodse staat. In buurland Libanon heeft Israël te maken met het door Iran gesteunde Hezbollah. Daarnaast streeft het Iraanse regime naar een derde proxy-front tegen Israël vanuit de Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever.

Zo ontving een cel van Islamitische Jihad op de Westoever instructies uit Libanon – vermoedelijk van Hezbollah of leiders van hun eigen terreurbeweging. Veiligheidsdiensten van de PA wisten echter de poging tot het produceren van raketten in het door hen gecontroleerde gebied te verijdelen en hebben drie leden van de door Iran gesteunde terreurgroep gearresteerd.

De PA heeft tevens een aantal prototypes van raketten geconfisqueerd. Het lijkt erop dat de Islamitische Jihad-cel zich nog in een beginnende fase van de raketproductie zat. De projectielen ogen amateuristisch, vooral in vergelijking tot wat de terreurbeweging in de Gazastrook in bezit heeft en heeft ingezet tegen Israël. Volgens analisten zouden de raketten met assistentie van Iran en Hezbollah echter snel verbeterd kunnen worden en een significante dreiging voor Centraal-Israël gaan vormen.

De door de PA verijdelde raketopbouw toont aan dat Iran onverminderd doorgaat met pogingen zijn invloed in het Midden-Oosten uit te breiden. Het Iraanse regime staat dan ook te boek als de meest destabiliserende factor in de regio. Via de Revolutionaire Garde ondersteunt Iran verschillende rebellengroepen en terroristische organisaties met wapens, financiën en training – zoals Hezbollah in Libanon, Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook en Houthi-rebellen in Jemen. Met haar deelname aan de Syrische burgeroorlog heeft de Iraanse Revolutionaire Garde tevens een landcorridor vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon weten te realiseren, waarmee het tracht geavanceerde wapens aan Hezbollah en andere terreurproxies te leveren.

Het verijdelen de raketproductie door Islamitische Jihad bewijst opnieuw het belang van de veiligheidscoördinatie tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Palestijnse veiligheidsdiensten coördineren en delen informatie met hun Israëlische collega’s. Volgens analisten is deze coördinatie van groot belang voor het tegengaan van terreuraanslagen vanuit de Palestijnse gebieden, zoals ook uit deze gebeurtenis blijkt.