Frankrijk en Spanje keuren anti-Israel retoriek Ahmadinedjad af

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 4 jun 2007 DIALOOG IRAN ISRAEL VN VS

Met afkeuring hebben Frankrijk en Spanje op de laatste anti-Israel uitspraken van de Iraanse president Ahmadinedjad gereageerd. Volgens het Iraanse staatshoofd zou de wereld binnen afzienbare tijd getuige zijn van de vernietiging van Israël. Zowel de Franse als de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraken “onacceptabel”.

“Dergelijke uitspraken zijn niet verenigbaar met de dialoog tussen culturen en beschavingen waarmee we verbonden zijn en de Iraanse aspiratie om een grote belangrijke rol in de regio te spelen,” aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner.

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken vroegen de laatste opmerkingen van Ahmadinedjad ten aanzien van Israël om een “sterk antwoord”. Spanje zal aan hun Iraanse ambassadeur te kennen geven dat ze de uitspraken absoluut afkeuren.

De recente uitspraken werden zondag door de Iraanse president tijdens een bijeenkomst van internationale leiders geuit. Zij kwamen bijeen om de achttiende sterfdag van ayatollah Ruhollah Khomeini te herdenken.

Volgens het staatshoofd liet de oorlog van afgelopen zomer tussen Israël en de Hezbollah zien dat “de hegemonie van het bezettende regiem (Israël) ingestort is, en dat het Libanese volk de knop heeft ingedrukt die de dagen tot de vernietiging van het Zionistische regiem zal aftellen.”

“Met Gods wil zullen we in de nabije toekomst de vernietiging aanschouwen van het corrupte regiem, “ zo citeerde het Iraanse persagentschap IRNA zijn uitspraken.

In het verleden heeft Ahmadinedjad vaker anti-Israel uitspraken gedaan. In oktober 2005 haalde hij de woede van het westen op de hals toen hij over Israël sprak als “het Zionistische regiem dat van de kaart geveegd moet worden.”

Volgens aanhangers van de Iraanse president waren zijn woorden verkeerd vertaald en zou hij hebben gezegd dat “het Zionistische regiem van de geschiedenispagina’s moet verdwijnen.” Hiermee implicerend dat Israël zichzelf zou opheffen, en niet zozeer via krachten van buiten af vernietigd zou worden.

Nucleair programma

In de tussentijd heeft de hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei vandaag gezegd “niet te zullen bedelen bij de wereldmachten om haar recht op nucleaire technologie te verkrijgen”. De uitspraken van de grootayatollah komen twee dagen voor de vergadering van de G8 van geïndustrialiseerde landen. Verwacht wordt dat op deze bijeenkomst het Iraanse nucleaire programma op de agenda staat.

Wereldmachten hebben geëist dat Iran stopt met het verrijken van uranium, maar Iran houdt voet bij stuk door te zeggen dat haar nucleaire aspiratie enkel civiele doeleinden dient. Westerse landen vrezen echter dat Iran de kennis van het proces van uraniumverrijking zal gebruiken om atoomwapens te maken.

Volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties moet Iran nog steeds antwoord geven op vragen over haar plannen, wil het haar recht verkrijgen om uranium voor civiele doeleinden te verrijken. Sinds december heeft de VN Veiligheidsraad Iran twee maal sancties opgelegd, omdat het niet stopte met het verrijken van uranium. Een mogelijke derde ronde aan sancties lijkt Khamenei echter niet af te schrikken: “De wereld heeft van haar ervaringen geleerd dat een Iraniër nooit van het gevarenveld zal terugstappen als het gaat om het verdedigen van zijn rechten.”

Tijdens de toespraak ter ere van de achttiende sterfdag van ayatollah Khomeini beschuldigde Khamenei de “vijand van Iran” [Verenigde Staten, red.] van “psychologische oorlogsvoering”. “De vijand” werd er ook van beschuldigd het Iraanse volk te verdelen voorafgaand aan de parlementaire verkiezingen in maart volgend jaar en ze zou ook trachten de Islamitische wereld te verdelen. Als reactie op deze uitspraken riepen de toehoorders: “Dood aan Amerika!”