Fusie op links: Meretz en Arbeid-Gesher kondigen lijstcombinatie aan

Maandagochtend hebben de linkse partijen Arbeid-Gesher en Meretz een lijstcombinatie aangekondigd. De vrees bestond dat een van de partijen de kiesdrempel van 3,25% van de stemmen anders niet zou halen. Zij hebben samen een kieslijst met elf kandidaten ingediend.

Nummer één op de lijst wordt Amir Peretz, leider van Arbeid. Nummer twee wordt de leidster van centrumlinkse partij Gesher, Orly Levy-Abekasis, dat al voor de verkiezingen op 2 maart de krachten met Arbeid gebundeld had. Nitzan Horowitz, leider van Meretz, wordt de nummer drie.

Afgelopen week riep Peretz op tot samenwerking tussen het centristische Blauw-Wit, Arbeid-Gesher en Meretz. Benny Gantz, leider van Blauw-Wit, wees zo’n samenwerking van de hand, maar drong wel bij Peretz aan om met Meretz te fuseren, in de angst dat een van de belangrijkste linkse partijen electoraal weggevaagd zou worden. In ruil daarvoor zou Blauw-Wit Peretz steunen in zijn kandidaatschap om Reuven Rivlin op te volgen als president, zo meldt Arutz Sheva.

Eind december waarschuwde Orly Levy-Abekasis nog dat een lijstcombinatie met het ‘extreemlinkse’ Meretz een slecht idee was dat zetels zou kosten: “Een alliantie tussen Arbeid en Meretz kost zetels. … Het zou onverstandig zijn om samen te werken, want dan verliezen we gematigdere stemmers, die het geestelijk zwaar zullen hebben met Meretz te associëren.” Hier kwam zij later in een tweet op terug: ‘Wij moeten ons volwassen opstellen, om voor belangrijke veranderingen in beleid te zorgen.’

Orly Levy-Abekasis is leidster van Gesher, een centristische eenvrouwsfractie die zij oprichtte nadat zij als prominent lid van Yisrael Beitenu geen ministerspost kreeg en uit de partij stapte.

Niet iedereen is even tevreden met de nieuwe samenwerking. “De hoogste Arabier op de lijst staat elfde? Daarmee ligt de Arabisch-Joodse samenwerking in de prullenbak. Offer maar de Arabier op, dat is het makkelijkst,” mopperde Meretz-Knessetlid Esawi Frej, nummer 11 op de lijst.

Partijen die meedoen aan de Israëlische verkiezingen op 2 maart a.s. hebben tot middernacht op 15 januari de tijd om hun kieslijsten in te dienen en eventuele fusies aan te kondigen.