Geen onderzoek Internationaal Strafhof naar ‘Mavi Marmara’

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 6 nov 2014 GAZA IDF TURKIJE VN

5332571461_3860d11b7e_mHet Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag zal geen nader onderzoek instellen naar vermeende oorlogsmisdaden van IDF-commando’s bij de bestorming van het Turkse flotillaschip ‘Mavi Marmara’ in 2010. Dat bleek uit een document dat het internationale persbureau Reuters woensdag onder ogen kreeg. Een verzoek voor een onderzoek was ingediend door de Comoren-eilanden. De organisatie van de flotilla zei dat het schip humanitaire hulp naar Gaza vervoerde, maar het bleek uiteindelijk lichte wapens aan boord te hebben. De ‘flotilla’ probeerde om de Gaza-blokkade op zee te doorbreken. Bij ingrijpen van de IDF kwamen uiteindelijk negen Turkse activisten om het leven.

Volgens aanklager Fatou Bensouda van de ICC is het incident ‘niet zwaar genoeg’ in vergelijking met de aanklachten van ‘oorlogsmisdaden’ waar het ICC normaal mee te maken krijgt. Daarom gaat men niet over tot verder onderzoek tegen betrokken Israëlische soldaten en politieke leiders. Normaal gesproken behelzen onderzoeken naar oorlogsmisdaden veel grootschaliger gevechten en dodentallen. Bij het ‘Mavi-Marmara’ incident kwamen ‘slechts’ negen mensen om het leven en ging het om een kort gevecht op één boot. Het verzoek van de Comoren-eilanden om de vermeende oorlogsmisdaden te onderzoeken is vermoedelijk gedaan op aandringen van verschillende IHH-contacten, die de flotilla organiseerden.

In 2010 was de Turkse moslimbroederorganisatie IHH betrokken bij de organisatie van de Mavi Marmara flotilla, die bedoeld was om door de Israelische zeeblokkade van Gaza te breken. Deze blokkade wordt door de Verenigde Naties als legitiem gezien. (Lees ook dit artikel over ‘blokkade legaal‘) Voordat de Mavi Marmara overging tot het breken van de bokkade, waarschuwde de Israelische marine dat het schip terug moest keren. Toen de Mavi Marmara dit weigerde, kwamen er Israelische commando’s aan boord. Israel beschouwt IHH als een terreurorganisatie. De commando’s werden bij landing op het schip door de opvarenden aangevallen met ijzeren staven en houten bats, en openden als reactie het vuur. Uiteindelijk kwamen negen Turkse activisten om het leven. Tien Israelische commando’s raakten gewond. (zie ook dit artikel over ‘bloedende soldaten’)

Close-up beelden van IDF-soldaten die worden aangevallen door activisten flotilla

Volgens het Israelische leger had de Mavi Marmara, naast hulpgoederen, ook lichte wapens aan boord die vantevoren in gereedheid waren gebracht om Israelische soldaten mee aan te vallen. De IDF bracht hier vele foto’s en video’s als bewijsmateriaal over naar buiten. De actie was volgens Israel in overeenstemming met het internationaal recht. Het gebruik van geweld door de Israelische commando’s was zelfverdediging. Een onderzoekscommissie van de VN concludeerde dat Turkije meer had moeten doen om de flotilla tegen te houden. Israel had volgens de VN langer moeten wachten met het aan boord gaan van het schip en zou disproportioneel gereageerd hebben.